Letos jsem se rozhodla, že si místo dortu připravím na oslavu narozenin velký ovocný salát. O svém oblíbeném ovocném salátu jsem již psala, nicméně možná nevíte, že jsem navíc ještě milovník vychytávek do kuchyně. |
V obchodech s domácími potřebami je mi mnohem lépe než v obuvi… Nedávno jsem objevila vykrajovač na ananas. Protože ananas mám taky moc ráda, ale jeho čištění mne vůbec nebaví a přiznám se, že někdy se mi i stalo, že mi koupený ananas doma totálně zhnědl, protože nevydržel čekat, než dostanu chuť si jej připravit…. … až jsem u jedné kamarádky viděla tuhle vychytávku…. nejdřív jsem ale byla šetřílek a koupila si napodobeninu z plastu…. a bohužel nefungoval vůbec…. naštěstí v obchodě byli soudní a když jsem jim vylíčila jak to vůbec nefunguje, uvolili se vrátit mi peníze a já k nim ještě trochu přidala a koupila si tuhle kovovu nádheru, která fakt funguje :-))
A opět jsem si potvrdila moto mé babičky – nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci…. |
||
Ananas rozříznete na dvě části a střední kruhovou zubatou část vykrajovače nasadíte doprostřed (přesně pasuje na dřevnatou část ananasu, která se vyhazuje). A pak jen točíte kličkou (tady je to velice pohodlné, u plastového se mi zařezával plast do ruky). Točíte tak dlouho dokud to jde… zastaví se to na dně, kde je již zdřevnatělá část ananasu. |
||
Takhle krásně vytáhnete hotové plátky, šťáva zůstane pěkně v ananasu. Na tyči máte namotanou spirálu. Pokud chcete kolečka, přeřízněte je na jednom místě. |
||
Do salátu nařezejte kolečka na menší kousky. |
||
Pokud jste měli větší ananas jako já a máte pocit, že kolem zůstala ještě dobrá dřeň, máte dvě možnosti. Jednak můžete rozřezat zbytek ananasu na kusy a lehce ořezat dobré kousky. |
||
Nebo si můžete nechat poloviny ananasu jako efektní mističky na servírování salátu a dobrou dužinu vyřezat nožem z celku…. a samozřejmě vyříznout středovou část (a vyhodit, ta opravdu není k ničemu). |
||
TIP: pokud chcete salát servírovat později, dobře vychlazený, dejte vydlabané půlky ananasu na mrazák – jednak si zachovají svěží vzhled a zároveň vám budou ovoce příjemně chladit… nebo je můžete využít jako misky na zmrzlinu…. |
||
Zpět k salátu…. kromě vychytávek do kuchyně ráda ochutnávám nové věci…. a nedávno v jedné z diskusích o vaření, kam chodím, ukazovala Simona žijící v Itálii mne neznámé ovoce – plody opuncie neboli fíky z Indie. Hned jsem měla chuť je ochutnat a co nevidím včera v našem Ternu – žlutou i červenou variantu… kus za deset korun…. tak jsem po kuse od každého vzala…. |
||
Po rozkrojení je dužina krásně šťavnatá…. je sladká, chuťově nevím k čemu bych ji přirovnala… prostě svěže ovocná, jen obsahuje malá semínka, která třeba mé dceři vadila… ale ostatní členové rodiny neprotestovali :-)) |
||
Simona mne varovala, že se musí s opuncií zacházet velice opatrně, že má velice nepříjemné trny… ale já ji koupila již krásně očištěnou a tudíž nebylo nutné velké opatrnosti, nicméně při vydlabávání jsem si ji přidržovala papírovou utěrkou. |
||
A šup s tím k ostatnímu ovoci. |
||
Další složkou ovoceného salátu mohou být třeba jahody…. |
||
Výborné jsou i čerstvé hrozny. |
||
Pomelo asi znáte… ale kdo ještě neměl odvahu ho vyzkoušet, tak doporučuji… hodně lidí si ho nekoupít jen proto, že jim připomíná grepfruit, ale nebojte, dužina je mnohem sladší…. |
||
Pomelo rozkrájejte na menší kusy a lehce dužinu vyloupávejte prsty. Jde to velice snadno. |
||
Z jednoho pomela získáte velké množství sladké a šťavnaté dužiny. |
||
Jediné ovoce, které mi chutná více kompotované než čerstvé jsou broskve (nikoli nektarinky, ty miluju čerstvé). A proto poslední složkou mého velkého salátu jsou broskve z plechu. Včetně šťávy, která příjemně propojí jednotlivé ovoce…. |
||
Tak už jen promíchat…. |
||
vychladit…. |
||
.. a podávat…. třeba ve vychlazené misce z ananasu :-)) |
||
Ve stejných ananasových mističkách můžete podávat třeba i mrkvový salát. |