Švestkový koláč s kokosem Moučníky
Někomu může připradat spojení kokosu a švestek zvláštní, já tuto kombinaci naopak miluji… 

V původním receptu bylo podkladové těsto kynuté, ale protože můj manžel miluje linecká těsta, změnila jsem ho… a myslím, že to koláči vůbec neublížilo, ba naopak…. 

 

Normálně do koláče používám jen švestky, tentokrát jsem na zahradě dootrhala ještě zbytky rybízu a tak jsem ho použila také. Ale opravdu stačí jen švestky. 

Základní těsto si připravte z 300g polohrubé mouky, 140g cukru, 150g másla, 2 vajec, 1,5 lžičky skořice, 1 vanilkového cukru a 1 prášku do pečiva. 

Formu buď vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte máslem a vysypte kokosem. 

Tento koláč je pečený ve formě o průměru 28cm. Je dost vysoký…. lze použít i o chlup větší formu a mít tak koláč o něco málo nižší…. vůbec to nevadí, vejde se alespoň na něj více ovoce. 

Těsto je hustší, musíte jej rozetřít stěrkou, nerozlije se samo….. 
Další vrstvu si připravte z 3 žloutků, 60g cukru krupice, 180g zakysané smetany a 60g kokosu

Vše dobře smíchejte a nalijte na spodní těsto. 

Na tuto vrstvu skládejte půlky švestek řeznou stranou nahoru. 

Můžete a nemusíte přidat rybíz. 

Vložte do vyhřáté trouby na 180st a pečte 25 minut. 

Během pečení si připravte kokosovou peřinu z 3 bílků, 60g cukru a 60g kokosu. 
Takto vypadá koláč po 25 minutách pečení. 
Lžící naneste kokosovou peřinku a pečte ještě dalších 15 minut. 
Poté zkontrolujte špejlí, zda je koláč propečený i ve středu….. 
Můžete podávat se šlehačkou, ale skvělý je i bez ní :-)) 
Komentáře