Recept jsem objevila na stránkách Baking JDs. Na první pohled mne zaujal efekt popraskaného povrchu pečiva… musela jsem to prostě taky zkusit.
Protože některé suroviny byly na hrnky, některé na gramy, rozhodla jsem se míry sjednotit :-))
Nevidím smysl odměřování na hrnky, když stejně potřebuji váhu vytáhnout….
Housky byly určené jako bulky na hamburgery… na můj vkus zbytečně nasládlé a buchtoidní.
Upravila jsem vše podle sebe a překládám tedy svou vlastní verzi.
Kynuté těsto připravte z
500 g hladké mouky
pro bezlepkovou verzi JIZERKA
200 ml vody
1 lžička cukru
2 lžic oleje
2 lžiček soli
droždí (půl kostičky čerstvého nebo přiměřené množství sušeného)
Těsto nechte zpracovat buď v pekárně nebo zpracujte ručně a nechejte vykynout.
Nebo můžete zkusit jako základní pečivo třeba mé oblíbené rohlíky.
Po vykynutí těsta si připravte těstíčko (říká se mu také holandská křupavá poleva) na krustu z rýžové mouky, kterou seženete ve zdravé výživě. Já sehnala polohrubou, netuším, zda existuje i hladká, možná by byla jemnější….
Pozor jen nesplést s rýžovou kaší, málem se mi to povedlo :-))
Na krustičku potřebujete:
250g rýžové mouky
250ml vody
2 lžic cukru (příště dám jen malou lžičku – opět zbytečně nasládlá chuť na můj vkus)
2 lžic oleje
2 lžic sušeného droždí
1/2 lžičky soli
Smíchejte – mělo by vzniknout řidší těstíčko – a nechejte 15 minut odpočinout. Těsto rozdělte na osm dílů. Vytvarujte bulky a potřete je těstíčkem. Těstíčko by nemělo z housek stékat. Na osm housek jsem rozdělila všechno těstíčko. Pečte na 190st 20-30 minut.
Tak a takhle krásně vypadají a čekají na něco dovnitř, aby z nich byly hamburgery.
První hodnocení: Určitě potřít menší vrstvičkou. Přeci jen to bylo křupavé až moc – zejména pro majitele již ne příliš spolehlivého chrupu :-))