Tento moučník je u nás velice oblíbený, ale přiznám se, že díky velké spotřebě vajec a větší pracnosti ho zařazuji jen vyjímečně… ale určitě za to stojí ho někdy zkusit… myslím, že si název zaslouží, budete si oblizovat všech deset :-)) |
Recept jsem si kdysi vystřihla tuším ve Vlastě a dělám jej vlastně jen s malými drobnými obměnami stejně…. | ||
Na korpus si připravte: 5 vajec, 100g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 100g polohrubé mouky, 50ml oleje, 1 prášek do pečiva
Na žloutkový krém: 5 žloutků, 200ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 250g másla, 2 lžíce rumu Na bílkový sníh: 5 bílků, 280g moučkového cukru Na posyp: strouhanou čokoládu |
||
Na korpus si našlehejte bílky do sněhu, zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte olej, kakao, mouku s kypř.práškem a nakonec vmíchejte bílkový sníh. Můj korpus je světlejší než bude váš, nemáme rádi moc kakaové korpusy a tak dávám jen jednu lžíci kakaa. Pokud chcete mít moučník vyšší (tak jako já), použijte plech cca 36x24cm, ale moje kamarádka Hanka dělá řezy na větší plech a jsou stejně chutné i když jsou nižší – tj. nižší těsto i oba dva krémy….
Peču na 180st. |
||
Mezi tím, co se korpus peče si připravím oba krémy. U žloutkového jsem vše zrychlila díky mikrovlnné troubě. Pokud ji nemáte postupujete podle návodu v originál receptu viz výše. Já si našlehám žloutky s mlékem, vanilkovým cukrem a hladkou moukou. |
||
Dám do mikrovlnky a vlním cca 3 minuty – vždy po minutě stopnu, promíchám a zase vrátím. Výslekdem je hustý krém, který ještě po vyndání z MT vymíchm mixérem dohladka. Ještě do teplého krému zašlehám máslo. |
||
Vznikne krásně hladký krém. PS. Netuším proč se všude píše, že se máslo zašlehává do vychladlého krému…. já to dělám vždy takto a nikdy se mi nezdrclo… neumím si představit jak se spojí chladný krém s máslem…. takto je totiž vždy vše za chvilku hotové a krásně hladké…. |
||
Krém natřu na korpus. (Opět si nelámu hlavu s tím aby byl korpus úplně vychladlý, prostě vlažný krém na vlažný korpus :-)) | ||
Na bílkový sníh si nejdříve bílky vyšlehám, na kamnech si mezi tím připravím hrnec s vodou a začnu ji zahřívat. Do vyšlehaných bílků zašlehám moučkový cukr a přemístím mísu na hrnec s vařící vodou a šlehám a šlehám (toto je nejúnavnější část receptu, protože šlehám cca 8-10 minut)…. kvůli tomuto kroku jsem jednou uvažovala o zakoupení toho drahého mixéru co i zároveň vařil…. nakonec jsem si řekla, že to asi raději odstojím u plotny :-))
|
||
Uvařený sníh poznáte podle toho, že kupičky, které uděláte mixérem krásně drží a neroztékají se… | ||
Sníh natřete na žloutkový krém a nechejte vychladit. Teprve poté postrouhejte čokoládu. | ||
Celý moučník ještě dejte do lednice vychladit a teprve poté podávejte…. | ||
Takhle krásně peče obližprst Markéta alias Markýza :-)) | ||
PS. V Egyptě dělají všechny moučníky s tímto vařeným bílkovým krémem, protože šlehačkové krémy by v jejich vedru nepřežily…. a musím uznat, že všechny byly výborné…. |