V zimě, kdy je přirozených zdrojů vitamínů méně než obvykle vám možná přijde vhod naklíčené mungo fazolky. |
Na klíčení semen lze zakoupit nejrůznější klíčící misky, já vám však ukáži jak je lze nahradit…. stačí větší zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem. Do sklenice dejte na dno fazolky – opravdu stačí pokrýt dno, fazolky naklíčením nabydou na objemu. |
||
Víčko proděravte velkým hřebíkem – v jedné části hustěji, v druhé stačí děr méně. | ||
Nejdříve hodinku nechejte fazolky namočené. Poté našroubujte víčko a přes husté dírky vylejte všechnu vodu ven. | ||
Sklenici postavte do misky, která má menší dno než je průměr víčka – tj. mezi víčkem a dnem misky musí být prostor na odtékání vody. Fazolky nesmí v žádném případě ležet ve vodě. Stačí jim vlhkost ve sklenici.
Postavte na okno. Nejlépe na východní nebo západní stranu. |
||
Denně (nejlépe dvakrát, ale pokud nestíháte stačí jednou) sklenici rozšroubujte, nalijte vodu, zavřete a přes víčko slijte. Po dvou dnech začínají fazolky vystrkovat klíčky. |
||
Takto vypadá sklenice po týdnu. Tento stav je již spíš přerostlý, ale bohužel jsme museli na dva dny odjet. Nejlepší jsou klíčky ve vázi, kdy z munga koukají pouze bílé klíčky. | ||
Slijte a dobře propláchněte přes cedník. Ihned konzumujte nebo můžete ještě den-dva uschovat v ledničce v krabičce s víčkem. | ||
Naklíčené mungo chutná jako mladý hrášek. Můžete ho jíst jen tak nebo ho přimíchejte do zeleninového salátu. | ||
Zkuste naklíčit i jiné luštěniny ….. a místo sklenic s kovovým víčkem, které bohužel rezne, použít plastové….. | ||
A takový salát s kuřecím masem, balkánským sýrem, opečenými bagetkami a dresinkem…. nejlepší oběd nebo večeře…. |
Komentáře