Vánoční nekynutá štola s tvarohem, díky kterému je dlouho vláčná (pokud ji dobře schováte před rodinou :-))
400g hl.mouky
150g másla
120g cukru krupice
1,5 sáčku prášku do pečiva
1 tvaroh
2 vejce
1 vanil.cukr
rozinky
oříšky
kandované ovoce
Já jsem neměla doma kandované ovoce a tak jsem použila kustovnici čínskou, kterou jsem namočila do rumu společně s rozinkami…. byl to malý experiment a chutnalo to dobře….
Těsto zpracujte – buď ručně nebo v robotu či pekárně, do zpracovaného těsta zapracujte namočené rozinky v rumu, kandované ovoce a posekané ořechy (asi mističku).
Těsto rozválejte na placku cca 1cm vysokou.
Delší strany vyválené placky přehněte na střed, přesahující kousky jsem odřízla a dala na kraje. Poté ještě celé přeložte napůl.
Přendejte na pečící papír, ničím nepotírejte a pečte na 180st cca 30 minut. Zkoušejte pomocí párátka či špejle, zda je dobře propečeno (těsto se nesmí lepit).
Ihned po vyndání z trouby potřete štolu rozpuštěným máslem s lžící rumu.
Hustě pocukrujte moučkovým cukrem. Cukr musí vytvořit krustičku, která chrání štolu před vysycháním.
Pokud nesníte ihned, skladujte zabalené do utěrky a igelitu.