Jestli nám něco s Martinem fakt jde, tak vaření … nejen to klasické, ale hlavně experimentování a zkoušení nových věcí… i když tentokrát to nebylo nic nového, možná pro nás… ale pro naše předky to bylo normální…
Chtěli jsme vyzkoušet zpracování cukrové řepy. Martin si vzpomněl na svou babičku a její řepánky…
Zpracování těch dvou velkých bulv dalo fakt zabrat.
V původním receptu se měla nastrouhat nahrubo, ale my jsme byli rádi, že máme japonskou mandolínu… i tak to bylo náročné ji nastrouhat, resp. nakrájet na jemné nudličky. Pokud vás mandolína zaujala, tak na www.tymiaan.cz na ní s kódem MONIKA10 máte 10% slevu.
Ono bylo pracné i řepu oloupat 🙂
A zatímco se řepa vařila, tak Martin zadělal těsto na řepánky (upravila jsem původní recept, vyměnila bílou mouku za celozrnnou a místo vajíček přidala vanilkový pudingový prášek)
500 g celozrnné mouky
75 g cukru
půl kostičky droždí
100 ml mléka
75 g másla
půl sáčku vanilkového pudinku
citronová kůra
špetka soli
Nakonec ještě Martin přidával mléko, protože celozrnná mouka asi víc saje… no a dokonce se mu podařilo zlomit vařečku 🙂
Na náplň jsem namlela mák a rozmixovala ho s uvařenou řepou plus mlékem. Babička Martina ještě náplň sladila, ale my jsme se dohodli že už sladit nebudeme, protože ta řepa byla sama o sobě sladká.
A pak už jsem plnila vykynuté těsto a dala péci.
Zbytek řepy jsme vařili ještě asi hodinu – tj. celkem cca 4 hodiny.
Poté jsem rozmixovala směs tyčovým mixérem a přecedili jsme přes plátno.
Tekutinu jsme další hodinu či dvě redukovali, až měla barvu a konzistenci řidšího medu.
Ze dvou řep dvě skleničky syrobu – chutná jako karamel….
Ještě vám ve vlogu ukáži mé šperky – lišaje.
Dárek od Martina – skvělou veganskou paštiku s brusinkami.
A jedno z mých jídel 🙂