Modelovací čokoládová hmota je příjemná varianta ke klasickým marcipánovým a jiným hmotám.
Na přípravu budete potřebovat čokoládu a ječný nebo pšeničný nebo kukuřičný sirup. Já jsem sehnala ječný sirup. Ptejte se v obchodech se zdravou výživou. Všechny tři typy vyrábí například Country Life.
Pokud chcete získat modelovací čokoládu bílou, musíte si sehnat kukuřičný od firmy Natural (dovoz z Francie), který je čirý, na rozdíl od sirupů z Country Life, které mají barvu medu a samozřejmě vám zabarví bílou hmotu.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Já použila bílou polevu, ale můžete nalámat i bílou čokoládu.
Po rozpuštění čokolády sundejte misku z vodní lázně a přidejte cca dvě lžíce sirupu. Sirup dá čokoládě právě tu pružnost. Já přidávám nejdříve jednu lžíci a míchám a přidávám tak, aby se hmota při míchání pěkně odlepovala od stěn misky.
Četla jsem i o použití medu místo sirupu, zkusila jsem to, ale docela se mi hmota lepila, na rozdíl od hmoty se sirupem.
Tmavou modelovací hmotu můžete připravit třeba z čokolády na vaření. Ale můžete použít i jinou čokoládu, vyzkoušejte, uvidíte…
Opět přidávám sirup tak, aby se hmota pěkně spojila a vytvořila hladkou, nelepící „modelínu“.
Přendám do fólie a dám na chvíli ztuhnout do lednice.
Pak modeluji… nejčastěji růžičky… postup motání růžiček asi všichni znáte, ale pro toho, kdo nezná, může se inspirovat třeba v tomto videu.
U této hmoty mám velký problém – hrozně mi chutná a tak se musím krotit, abych jí dřív než domodeluji nesnědla :-))
A stejně se pracuje i s tmavou čokoládovou modelínou.
Růžičky si dělám většinou předem a dávám je do plata od bonboniéry a skladuji v lednici…
I samotná hmota, zabalená ve fólii, vám vydrží v lednici minimálně měsíc… (tedy pokud ji nesníte dřív než z ní zase něco vymodelujete :-))
A tady jsou jako ozdoba medovníku.