V jednom adventním vlogu jsem vám ukázala dárek od Martinovi sestry. Jednalo se o ošatku, mouky, koření, kvásek a skvělý recept na kváskový chléb, který Hanka s Kubou pečou už delší dobu. Z dárku jsem byla nadšená, protože já jsem byla iniciátorka tzv. jedlých dárků. A tento víkend konečně došlo na otestování dárku.
Celý recept s dovolení jeho autora – Martinova švagra Kuby – můžete stáhnout tady. Je v něm spousta dobrých doporučení a hlavně časový rozpis.
Jako první je nutné udělat rozkvas. Přiživit kvásek stejnou moukou – my měli žitný kvásek, tudíž jsme živili žitnou a nechá se rozkvasit. Z tohoto si odeberete novou skleničku kvásku na příště.
Dál to bylo trošku na dlouhé lokty, prostě kváskový chléb chce svůj čas. Časový rozpis také najdete v receptu.
Nejdůležitější bylo asi zpracování těsta a protože nemám robot, tak jsem to s láskou svěřila Martinovi, který těsta zadělává moc rád. Určitě by šlo rozkvas i samotné těsto zadělat v domácí pekárně, která se mi už taky bohužel odporoučela…..
Poslední fáze kynutí byla ve vysypané ošatce… a velkou vychytávkou bylo pečení v nahřátém hrnci.
I když už jsem pekla mnoho chlebů, tak kváskový byl první a byla to radost….
Byť jsem ho nařízla do kříže, tak nám praskl i na boku, ale na chuti to neubralo….
Kvásek je v lednici a uvidíme, co bude další projekt – už dříve jsem ho používala i na jiné druhy pečiva, ale chleba je chleba…. Pokud nemáte od koho dostat kvásek, můžete si udělat i sami, receptů najdete na netu spoustu.
A myslím si, že kvůli té křupavé kůrčičce a skvělé střídce. Chutná skvěle samotný nebo třeba s pomazánkou….
A dokonce mne donutil konečně vyzkoušet výrobu domácího rostlinného másla.
A co vy? Také pečete svůj vlastní kváskový chléb?? Nějaké další tipy, triky a inspirace????