Tohle byla skvělá výzva od Surové dcerky. Já jsem kdysi plněné kokosky dělala a milovala jsem je… recept na klasiku najdete tady… a teď je mám i ve vegan verzi, jupííííí ….
Budete potřebovat – nálev z cizrny – říká se mu také aquafaba – který se vyšlehá jako bílek, potom guarovou gumu (není nutná, ale bez ní to není tak tuhé – viz video), citronovou šťávu, cukr a kokos.
110ml aquafaby vyšlehejte se lžičkou citrónové šťávy a lžičkou guarové gumy (jedná se o přírodní ztužující látku) do tuhého sněhu. Cukru jsem přidávala 150g, ale příště dám jen stejné množství jako aquafaby – tj. 110g.
Do tuhého sněhu vmíchejte kokos – nakonec ho bylo 120 g – ale pro zjednodušení bych tento recept dělala takto:
100g aquafaby, 1 lžička citr.šťávy, 1 lžička guarové gumy (nebo xanthanu), 100 g cukru, 100 g kokosu.
Nastříkejte na plech vystlaný peč.papírem kopečky…
Sušte na 90st cca 2 hodiny – bez větráku – a po hodině plech otočte.
Upečte si stejné množství lineckých koleček jako máte kokosek. Linecké těsto si připravte z 200g hladké špaldové mouky, 80 g cukru, 150 rostlinného másla či tuku, 1 lžíce vanilkového pudingu v prášku a kůry z jednoho citrónu a šťávy z půlky. Na kokosky vám stačí poloviční dávka. Ze zbytku můžete vykrájet klasické linecké…
Jak linecké slepit bez patlání nožem vám prozradím tady.
Na linecká kolečka naneste krém – já použila ten z Išlských dortíčků, který má v sobě i marmeládu a báječně tam ladí… Nechte slepené dobře vychladnou a namáčejte do čokolády.
Po namočení dejte opět vychladit…. a pak už je vše hotovo….
Chutnají opravdu skvěle.
Určitě je vyzkoušejte 🙂