Vím, že si řeknete, že jdu s křížkem po funuse… ale 1. příští rok bude zase svatého Martina a 2. tohle jídlo se bude skvěle hodit i na Štěpána a to už je skoro za chvilku. Vloni jsem tenhle recept zkusila poprvé, byl dobrý, ale nepadla jsem z něj na zadek… tak jsem ho letos vytunila a musím se pochválit… chutnalo to skvěle….
Toto je loňská martinská NEhusa. Základ byl můj domácí seitan a jako přílohu jsme si udělali domácí lokše – což je vlastně bramborové těsto (nastrouhané vařené brambory a zapracovaná špaldová mouka a sůl), rozválené na tenké placky a upečené na suché pánvi a poté potřené troškou oleje….
Letos jsem seitan nestihla připravit a tak jsem využila obsah lednice a mrazáku – tj. kukuřízky od Veto a veganské mleté z Lidlu. Dále budete potřebovat rýžové papíry, sojovou omáčku, javorový sirup, uzený kouř, černé pivo, kmín, pepř, cibuli a olej.
Do mletého jsem ještě přidala trošku Country koření, ale nemusíte, ono je už samo o sobě celkem fajn dochucené. Na kukuřízek jsem naplácala to mleté.
Rýžový papír jsem namočila do směsi sójové omáčky, černého piva, javorového sirupu a uzeného kouře. Poslední složku nutně dávat nemusíte, ale je tam fajn. Ostatní v poměru 4:8:1 – měřeno na lžíce.
Do měkkého papíru zabalte jakomaso… to vidíte ve videu (i když se mi málem podařilo to nenatočit).
Do pekáčku dejte trošku oleje, dvě pokrájené cibule a ty balíčky. Posypte kmínem. Dejte do trouby na cca 5 minut zatáhnout.
Poté podlijte černým pivem a dejte dále péci.
Během pečení podlévejte a polévejte i „kůžičku“.
Celkem jsem pekla cca 40 minut, hlavně kvůli té cibuli a pivu, aby mi udělali krásnou šťávu.
Letos s bramborovým knedlíkem a plackami (to proto, že se mi jeden knedlík nevešel do hrnce, tak jsem ho nakrájela a udělala placičky).
Díky tomu přidanému kousku zbylo i Martinovi na druhý den do práce….
A Martin vzkazuje, že to bylo skvělé, že se báječně nacpal a takhle ho to vyřídilo 🙂 (a to prosím, když nejsme spolu, tak si maso občas dopřeje, tudíž to není zkreslený pohled vegana – jako tedy mně, protože mně to chutnalo báječně :-))
2021
I v roce covidovém chutala nehusa skvěle, její přípravu také můžete sledovat v mém svatomartinském vlogu.
Tak ať se vám podaří stejně jako mně…