Rozrostla se vám máta tak, že by jste mojito museli pít od rána do večera a stejně by vám jí dost zbylo? Zkuste si uděla výborný mátový sirup… |
Nejdříve otrhejte co nejvíc mátových lístků – já jich měla plný kyblík – bylo jich cca 300g – operte je, ale nemusíte je pečlivě otrhávat, když tam bude květ nebo stopka, nevadí…. Pak si svařte 500ml vody a 500g cukru (lepší je hnědý, ale pokud nemáte, použijte bílý). Do mixéru dejte lístky máty a nakrájejte citrón a rozmixujte. Místo citrónu můžete dát lžičku kyseliny citrónové. |
||
Mátu je dobré rozmixovat nebo nadrobno nasekat proto, aby uvolnila do sirupu co nejvíce silic. Rozmixovanou mátu zalijte cukerným roztokem a necháte cca 12 hodin louhovat… poté přes plátno přecedíte a slijete do lahve. Pro delší trvanlivost můžete ještě sterilovat v troubě, ale pokud máte jen jednu lahev, stačí ji dát do ledničky, kde v pohodě půl roku vydrží…. |
||
Mátový sirup můžete užívat jen tak – po lžičkách (nebo jak si jej ordinuje moje dcera – po štamprlatech). Pomáhá zlepšit trávení, funguje proti plynatosti a má také příznivý vliv na imunitu a tudíž v nadcházejících pošmurných podzimních měsících může fungovat i jako prevence proti nachlazení. Je skvělý do čaje, ale můžete zkusit i míchaný nápoj ala mojito – s bílým rumem, minerálkou a limetkou 🙂 |