Skorochorvatský chleba Domácí pekárna
   V Chorvatsku miluji jejich chléb – říkajímu bielij kruh – a stále se mu snažím doma vyrobit věrnou kopii – sice to není stoprocentně ono, ale myslím, že se pomalu začíná dařit – zkuste si také upéci kruh 🙂

   

1 vejce

necelých 200ml mléka 

100ml vody 

25g másla 

2 lžičky soli 

1 lžička cukru 

500g hladké mouky 

1 lžička  sušeného droždí nebo půl kostičky čerstvého

V odměrce rozšleháme vejce a dolijeme do 200ml mlékem. Přidáme 100ml vody. Vše nalijeme do nádoby pekárny. Přidáme osatní ingredience v uvedeném pořadí. Máslo stačí nakrájet na menší kousky.

     Zapneme pekránu – buď program Klasik, pokud chceme chléb péci v pekárně nebo program Těsto, pokud si budete tvarovat chléb sami.
    Pokud tedy nenecháte chlebík dopéct v pekárně, vyklopte jej po skončení programu Těsto 

na pomoučněný vál a vytvarujte oválný bochník a nechejte dokynout cca 20minut.

     Pečte na 180st dokud kůrka nezrůžoví. K snídani s máslem a marmeládou nebo jen s nutelou naprosto dokonalý…
   

 Já tehle chlebík mám ráda i jen tak suchý, přikusuji jej k rajčatům s mozarellou (v tomto případě jsou to mozarellové kuličky, normální mozarellu krájím na plátky a v tom případě i rajčata na plátky :-)), které zakapu sezamovým olejem nebo olivovým olejem, osolím namletou hrubou mořskou solí, opepřím čerstvě namletým bílým pepřem…. mňam….

PS. Nedávno jsem koupila i uzenou mozarellu – taky doporučuji!! 

 

 

Komentáře