Dnes trošku nezdravě, ale bylo to přání a měla jsem důvod oslavovat… nejen svůj svátek, ale i maturitu mé dcery (se skvělými výsledky, je to holka šikovná) a také mou novou pracovní pozici, o které vám napíši více později. Původně jsem chtěla dort udělat úplně nepečený, ale nakonec jsem se rozhodla snížit počet použitých sušenek a upekla jsem korpus. A musím se pochválit, dlouho už se mi nepovedl tak dobrý.
Použila jsem zvětšovací ráfek (nastavila jsem na průměr 17 cm) a použila hrnečky z Ikea (tuším mají obsah 170 ml)
Tak a jdeme na to…. nejprve si smíchejte mokré suroviny: 1 šálek mandlového mléka (či jiného rostlinného), 1 lžička jablečného octa, 1 lžíce rumu a 1/2 šálku oleje. Poté přidejte dvě lžíce kakaa. Ale klidně můžete nechat těsto bílé, více pak vynikne oreo krém. Po promíchání kakaa přidejte 1/2 šálku třtinového cukru, 1 3/4 šálku celozrnné špaldové mouky, špetku soli a balíček kypřícího prášku.
Boky jsem vymazala vegan Herou a vysypala moukou, na dno dala peč.papír. Troubu roztopila na 180 st.
Těsto nalijte do formy a šup do vyhřáté trouby.
Pečte cca 40 minut, určitě po půl hodině udělejte špejlovou zkoušku. Poté vyndejte a nechte vychladnout.
V době chladnutí korpusu si připravte krém. Na něj potřebujete plechovku vychlazeného kokosového mléka, Oreo sušenky – nakonec jsem do krému použila 8 sušenek a na ozdobu dortu 15 sušenek, ale ty po obvodu nemusí nutně být, takže klidně vám stačí 15 sušenek celkem.
Z osmi sušenek vyndejte nožem náplň a dejte ji do mixovací nádoby Nutribulletu.
Z plechovky nandejte všechnu tuhou část. Plus asi dvě lžíce agáve sirupu.
Třetinu umixované hmoty si odlijte do mističky a do zbytku dejte zbylé sušenky a trošku kokosové vody, která vám zbyla v plechovce. Rozmixujte.
Vychladlý korpus rozkrojte pomocí nitě na tři části.
Ráfek formy umyjte a nasaďte zpět na korpus.
Na korpus dejte polovinu připraveného krému. Jako další vrstvu vložte horní vypouklou část, vypouklinou dolů a na ní opět oreo krém. Poslední vrstva je původně vrstva prostřední, ale díky tomu, že je rovná si zajistíme krásně rovný povrch dortu.
A ten nandáme obsah misky a uhladíme.
Poklademe sušenkami a ozdobíme kousky jahod a cukrovými perličkami…. Dáme vychladit.
TIP: do nádoby po krému nalijte mandlové mléko a rozmixujte. Získáte skvělé oreo smoothie.
Po sundání ráfku můžete (ale nemusíte) ozdobit okraj dalšími sušenkami.
Někteří se nemohli dočkat… ale vyfotit se prostě musí 🙂
V řezu se bohužel tmavý krém ztrácí v tmavém těstě, ale věřte, že chuť byla skvělá…