Možná si pamatujete, jak jsem v sobotu dělala k obědu hlívu s batátovobramborovou kaší, která se zrovna dvakrát nepovedla a zbyl mi ji plný hrnec. A já prostě jídlo, které není opravdu nejedlé, nevyhazuji. A tak jsme přemýšlela co s ní. Někdo mi radil pastýřský koláč, ale já doma neměla co na něj. A tak jsem se rozhodla pro experiment a udělala z ní vafle.
Do kaše jsem přidala tři lžíce lahůdkového sušeného droždí, tři lžíce sušené smažené cibulky, lžíci sójovky, půl kypřícího prášku, dvě lžíce oleje a postupně jsem zamíchala do kaše špaldovou celozrnnou mouku, než mi vzniklo takové hustší těsto.
Určitě hustší než běžné vaflové těsto.
Takhle nějak ho nakydejte do vaflovače. A buďte fakt trpěliví a snažte se tak minimálně 3 minuty neotevřít, protože jinak se vám roztrhne, ale i tak není nic ztraceno, zavřete a počkejte, on se zase speče dohromady….
První várka byla svačinka – namazat tofíčkovou pomazánkou a super….
K tomu červenou řepu – ano, já miluji od dětství i tu nakládanou….
Na povrchu hodně křupavé a uvnitř měkké…. ale těsta zbylo ještě hodně a tak jsem vymyslela, že budou večer jako příloha. Omáčku k nim dělala můj přítel – ve zkratce – na zkaramelizovanou cibulku dal uzené tofu na kostičky, krabičku žampionů na čtvrtky, trošku sójovky, trošku portského, podusit, zalít krabičkou sójové smetany a lehce zahustit.
Je to sice nezvyklé, ale ubezpečuji vás, že moc dobré…. místo kroket prostě vafle.
A určitě by šla udělat i bezlepkově, když místo špaldové mouky přidáte třeba pohankovou.
Nebojte se experimentovat 🙂