Několik let se snažím snídat čistě rostlinně, tak jak jsem vám to již psala v článku o mých snídaních. A stále hledám nové nápady. O kvašení (fermentaci) ovesných vloček jsem již četla několik článků, ale vždy jsem nějak zapomněla, že to chci vyzkoušet.
Až mne inspirovaly tyto stránky, kde o výhodách fermentace dočtete více. A protože jsem si po přečtení článku řekla, že bude nejlepší se do toho pustit hned, šla jsem na to….. tedy před tím jsem ještě nastudovala nějaká další info, takže třeba i to, že dobré je vodu na zalití vloček převařit a nechat vychladnout na pokojovou teplotu. Poté jí zalít vločky, které dáte do skleněné nádoby. Vody by mělo být o cca 3 cm nad vločkami.
Vršek přikryjte ubrouskem – klidně papírovým a připevněte gumičkou. Pro info – používám jemné vločky z Lidlu.
Nechte 24 hodin na kuchyňské lince.
Kdo mne sleduje na Instragramu, ví, jak to dopadlo a vy ostatní čtěte dále….
Po této době se veškerá voda vsákne do vloček a kolem nich je to lehce gelovité…
Nabírejte dřevěnou nebo plastovou lžičkou. Kovové jsou nevhodné, znehodnotily by zbytek, který zůstane na další dny.
Vločky můžete ohřát a udělat z nich klasicky kaši, ale já jsem dostala nápad, že vše rozmixuji dohladka a vyrobím si takový „jogurt“ a na slazení jsem použila banán.
Rozmixujte společně a pokud by to bylo moc husté, přidejte trošku vody. Zvládne to i tyčový mixér, vločky jsou krásně měkké.
Já to jím studené, ale určitě by se dala i ohřát, tak jak to máte rádi. Ale určitě přidejte ovoce a co máte rádi – já například kokos a drcené kakaové boby. Směs je lehounce navinulá a připomíná takový spíš smetanový krém. Pro chuť jogurtovou je dobré nechat vločky pro ubrouskem ještě dalších 24 hodin.
Poté jsem je opět dala do Nutribulletu a rozmixovala spolu s banánem a mraženými malinami s troškou vody.
A opět na ozdobu ovoce a ořechy. Směs je po 24 hodinách příjemně lehce nakyslá, chutná jako termix nebo hustý jogurt. V této chvíli jsem zbytek dala již do ledničky, kde se proces fermentace zastaví. A další den jsem zkusila místo banánu osladit datlovým sirupem a také to bylo moc dobré.
A protože jsem rozmixovala zbytek vloček, bylo toho více než na jednu snídani, tudíž jsem do zbytku zamíchala dvě lžíce chia semínek a dala si ji do skleničky jako skvělou svačinku.
A skvěle chutná i z krásných misek z kokosu.
A co vy?? Zkusíte si nechat fermentovat vločky? Dejte mi vědět, jak vám chutnalo…..