Nikdy bych nevěřila, že lze připravit ovoce tak, že bude připomínat a tak trochu chutnat jako maso. Pak jsem ale objevila jackfruit – ovoce z Asie, které se pro slanou kuchyni zpracovává ještě nezralý. U nás ho můžete sehnat v konzervách, naložený ve slaném nálevu. Já ho mám od svého vietnamského kamaráda Šona z Jindřichova Hradce.
Hodně často se pletou tyhle dva druhy.
Pokud uvažujete nad slaným pokrmem z jackfruitu, volte levou plechovku – nezralý plod. Má nevýraznou chuť. Zajímavou konzistenci. Je pórovitý a snadno pojme další chutě!
Po otevření doporučuji slít nálev, propláchnout vodou a natrhat na menší kousky. To trhání je záměrné, již v této fázi vyniknou vlákna jackfruitu, které vzhledem připomínají trhané maso 🙂
A nejlépe přes noc namočit do oblíbené marinády. Já preferuji olej, sójovou omáčku a výraznější koření – například paprika, kari, pepř….
Poté s jackfruitem pracujte tak, jak jste zvyklí, když připravujete pokrmy z masa. Tady jsem ho osmahla spolu s arašídy a zalila plechovkou kokosové smetany.
A pokud chcete opravdu asijskou úpravu, postupujte podle Šona, který na oleji orestuje červenou kari pastu, až se rozvoní, přidá naložený jackfruit a kokosovou smetanu. Nechá 10-15 minut probublávat, dokud nejsou kousky „jacku“ měkké. Vmíchá listy kafrové limety, zelený pepř a cukr a případně dochutí sojovou omáčkou. Sundá z plotny a vmíchá šťávu z limetky a koriandr.
Takhle to prostě umí vietnamci….. těm se to vaří, když prodávají všechny ty skvělé ingredience jako Šon. Vše najdete v jeho e-shopu a můžete ho sledovat i na FB.
Stejně skvěle chutná jackfruit v závitcích.
Také ho můžete připravit úplně stejně jako vepřové maso – třeba s fazolkami a bramborem.
Případně pouze orestovat, zakápnout bbq omáčkou a naplnit do housky….
A co vy? Znáte jackfruit? A zkoušeli jste jeho úpravu na slano?