Možná jste si všimli, že poslední dobou u mých fotek na FB i Instagramu figurovala french press konvička na kávu. To proto, že už začátkem léta mi můj kávovar DeLonghi oznámil, že potřebuje odvápnit a já nebyla schopná se v Praze stavit v prodejně Nesspreso a koupit odvápňovací sadu.
Dnes ráno jedna má známá psala, že Nesspreso má novou limitovanou edici kapslí. Tak mi připomněla, že bych s tím měla něco dělat. Povzdechla jsem si. A naštěstí u mne byla jedna moc chytrá dáma – neboj Lído, nebudu tě jmenovat 🙂 a ta prohodila myšlenku, že odvápňuje kyselinou citrónovou.
Vyhledala jsem tedy návod a koukám, že zakazují odvápňovat octem, který by prý mohl poškodit přístroj… a další zděšení – odvápňovací sada by mohla poškodit mé zdraví…. tak si říkám – ocet nepoužiji, o kyselině citrónové není řeč a své zdraví si taky poničiti nechci….
Rozdělala jsem tedy roztok půl sáčku kyseliny citrónové do 500 ml vody a naplnila tím nádobku na vodu.
Dál jsem postupovala podle návodu, včetně následného projetí jen čistou vodou. Navíc jsem si celý kávovar krásně vyčistila a naleštila, že i když už má sedm let, tak vypadá jako nový….
A jehle – přístroj funguje a stálo mne to téměř nula nula nic oproti originální odvápňovací sadě. A tak si říkám, že nemůže být důvod, proč by tohle nebyla cesta. Proč by měl roztok kyseliny citrónové poškodit přístroj….
Pokud máte nějaké zkušenosti s tímto procesem, dejte mi vědět….
PS. A pokud vás zajímá co je na talířku na první fotce, klikněte SEM.