Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům jako vánočka k Vánocům. A proto, i když se normálně snažím hodně vymezovat vůči lepku, snídám o Velikonocích tři dny tento nadýchaný moučník a užívám si to.
Na velký skvělý mazanec budete potřebovat:
600 g špaldové celozrnné mouky
120 g třtinového cukru
220 ml sójového mléka
30 g čerstvého droždí
1 banán
125 g Alsanu (nebo jiného rostlinného tuku)
sušené ovoce a oříšky namočené v 30 ml rumu
špetku soli
kůru z půlky BIO citrónu
Místo vajíčka, které by mělo do tohoto těsta patřit, jsem v sójovém mléce rozmixovala v Nutribulletu jeden banán a lžičku kurkumy (pro barvu i pro zdraví).
Sušené brusinky, oříšky apod. pokrájejte na menší kusy a namočte do rumu. Ideálně tak půl hodinu předem.
Alsan nechte také povolit, nakrájejte jej na malé kousky a vložte do misky. Poté zpracujte těsto. Pokud máte domácí pekárnu, tak jednoduše dejte nejdříve tekuté složky – sójové mléko s banánem, rum včetně ovoce a oříšku plus povolený tuk a poté suché složky a navrch rozdrobte droždí. Program těsto.
Po hodině a půl to vypadalo jako hrnečku vař 🙂
Protože jsem měla strach, aby se mi mazanec nerozjel jako vloni, dala jsem těsto do dortové formy.
Posypala mandlemi a nechala ještě 15 minut dokynout. Mezi tím jsem si roztopila troubu na 150 st.
A takhle krásně nakynutý mazanec šup do trouby.
A tady je můj krasavec…..
Jedli jsme ho od pátku do neděle a stále byl vláčný….