Tyto úžasné koláče znám z dětství od mé babičky. A proč dvojctihodné?? Protože mají náplň uvnitř i navrchu, tudíž dvojitá náplň, díky které jsou krásně vláčné i druhý den….. Původní recept jsem lehce zveganizovala a také udělala zdravější.
Kynuté těsto si zadělejte z:
500 g špaldové mouky
200 ml rostlinného mléka
100 g třtinového cukru
100 g kokosového oleje
3 lžíce jablečného pyré s banánem (místo žloutků)
špetka soli
půl kostky droždí
Já jsem tentokrát použila 300 g špaldové a 100 g celozrnné mouky, protože jsem ji potřebovala zpracovat…. vše dobře zpracovat v nelepivé těsto a nechat vykynout.
V době, kdy kyne těsto si můžete připravit makovou náplň – já ji udělala velice jednoduše – namlela jsem mák a přidala do něj zbytek ovocného pyré a chvíli povařila.
Vykynuté těsto rozválejte na plát cca 3 mm vysoký a nakrájejte na čtverce, do každého dejte lžíci náplně a zabalte ji do těsta.
Připravte si drobenku – kokosový olej, kokos a špaldová mouka půl na půl a třtinový cukr. Poměr cca 2:2:1
Do hotových „buchet“ uděláme skleničkou důlky.
Důlky naplníme povidly nebo jinou náplní.
Posypeme drobenku a necháme na plechu, vystlaném pečicím papírem ještě pár minut dokynout.
Pečeme na 180 st cca 25 – 30 minut, kraje musí zezlátnout.
Hotové můžete ještě pocukrovat.