Možná si říkáte, že vám sójové maso nechutná. Ale připravujete jej opravdu dobře? Zkuste to podle tohoto receptu a myslím, že nikoho neurazíte a pochutnáte si.
Sójové maso krátce povařte v osolené vodě, do které můžete přidat trošku zeleninového vývaru (klidně z kostky).
Povařit stačí opravdu krátce – cca 10 minut.
Poté slijte a hlavně dobře vymačkejte všechnu vodu. To je hodně důležité.
Stejně důležité je dobře maso naložit – tady jsem použila směs kvalitní sójové omáčky, oleje, uzené papriky a lžíce dijonské hořčice. Dobré je nechat směs naloženou několik hodin, klidně i přes noc.
Další ingredience jsou cibule, mrkev a žampiony.
Cibuli na proužky, mrkev na kolečka a žampiony na větší kusy.
Nejdříve na oleji orestujte cibuli spolu s mrkví.
Krásně do zlatava.
Poté přidejte žampiony a také je krátce zarestujte.
Nakonec naložené sójové maso a podlijte sklenkou červeného vína. Osolte a opepřete podle chuti a duste cca 15 minut. Mrkev by neměla být vařená, ale jen al dente. Pokud je směs řídká, můžete lehce zahustit bramborovým škrobem rozmíchaným v trošce sojové omáčky, ale většinou to není nutné.
Podávejte například s polentovými knedlíky, nebo s čím jste zvyklí – určitě to skvěle chutná i s rýží.
Pokud si stále na sójové maso netroufáte, pojeďte s námi na víkend s vařením, kde vás naučíme s Oliverem připravovat sójové maso tak, že málokdo pozná, že to před chvílí neběhalo po louce…. 🙂