Mezi svátky jsem zjistila, že mám v lednici tři papriky, které vyloženě volaly po rychlém zpracování a tak mne napadlo je upéci a udělat z nich pomazánku…. Vznikala postupně, ne všechny suroviny jsem nafotila, protože jsem prostě přidávala průběžně, ale výsledek byl moc dobrý….
Papriky rozpulte a vydlabejte jadřinec. Doufám, že se to i u paprik jmenuje jadřinec 🙂
Naskládejte do pekáčku vystlaného pečicím papírem.
Potřete olejem, budou se pak lépe opékat.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 200°C. Pokud máte funkci gril, použijte tu, nebo prostě teplo jen shora.
Tak patnáct – dvacet minut. Pozorujte.
Papriky by měly takhle zčernat. Možná ještě více, určitě příště nebudu srab a nechám to tam ještě chvilku. Ono to opečení dodá paprikám skvělou chuť.
Horké je přendejte do mísy a přikryjte fólií. Papriky se musí zapařit. Nechte je tam do úplného vychladnutí.
Pak půjdou lehce oloupat. Tam, kde byly připečené více to šlo naprosto samo, na krajích jsem tomu trošku pomohla.
Tady jsem udělala malou chybu – určitě papriky vyždímejte, než je dáte do mixéru. Můžete k nim přidat sojakrém nebo bílé tofu. Plus sůl a pepř – já použila citrónový.
Rozmixujte – mně to vyšlo hrozně vodové a tak jsem přidala tři vrchovaté lžíce lahůdkového droždí a pět lžic slunečnicových semínek rozmixovaných na jemno. To pomazánku zahustilo. Ale napadlo mne, že bez zahuštění to mohl být dobrý dip.
Lahůdkové droždí tam udělalo jemně sýrovou příchuť, ale pořád tomu něco chybělo. Dotáhla jsem to lžící uzené papriky a bylo to dokonalé.
Na tmavém pečivu se zeleninou byla skvělá.
Tahle pomazánka byla jednou ze čtyř, které jsem připravovala na Silvestra. Celerová s česnekem je jednoduchá jako facka – nastrouháte na jemno syrový celer, protlačíte tři stroužky česneku, osolíte, opepříte a přidáte domácí sojanézu. Ujišťuji vás, že ji budou jíst i odpůrci celeru 🙂
Tofíčkovou už znáte – o té jsem vám psala tady – prostě tofíčka smíchaná se sojanézou.
Baba ghanoush je z lilku a určitě ji zopakuji a nafotím postup během pár dnů, je to jednoduchá a skvělá pomazánka.
A protože jsem té paprikové udělala nějak moc, tak jsem ji využila i jako základ na zeleninový koláč – prostě a jednoduše – listové těsto, papriková pomazánka, pórek, žampiony, sušená rajčata a veganský uzený sýr Violife.
Upéct na 180°C v troubě.
Veganský sýr (vyrobený z kokosového oleje) se tak neroztéká jako klasické sýry, ale celková chuť byla moc dobrá.