Cuketa, stejně jako okurka, je velice chutná i syrová. Lepší je vybírat drobnější kusy, velké přezrálé cukety raději nastrouhejte do koláče nebo z ní udělejte pomazánku.
Na výrobu špaget budete potřebovat buď speciální škrabku, se kterou to jde ale trošku víc ztuha, nebo spiralizér.
Mně se podařilo koupit z druhé ruky profi stroj ze zrušeného raw bistra, ale stejně poslouží i běžně nabízené.
Moje maminka má tenhle a je s ním spokojená. Tedy ona více než špagety vyrábí bramborové lupínky, ale to je zase jiný příběh 🙂
Menší cukety, které mají ještě tenkou šlupku není nutné loupat. Pokud máte větší cuketu, raději ji oloupejte.
Špagety máme připravené. A teď ještě omáčku k nim – namočte si misku kešu oříšků tak na dvě-tři hodiny do teplé vody.
Dále si připravte česnek, lahůdkové droždí, citrón, sušená rajčata v oleji a sůl a pepř.
Slijte namočené kešu, přidejte k nim sušená rajčata (cca 5 ks), stroužek až dva česneku, citrónovou šťávu z necelé půlky citrónu, tři lžíce oleje z rajčat, dvě vrchovaté lžíce lahůdkového droždí, osolte a opepřete podle chuti.
Přidejte na cuketové špagety, ozdobte bazalkou. V teplých dnech je to úžasně osvěžující jídlo.