Vegan klobáska byla prostě výzva. Nestýská se mi po uzeninách, ale prostě jen to dokázat, aby ve výsledku vzniklo něco, co se bude chuťově i vzhledově podobat. Pokoušela jsem se již několikrát, ale vždy z toho vznikla pomazánka – úžasná, skvělá, ale pomazánka…
Suroviny opět stejné – směs semínek – slunečnicová, lněná a dýňová – celkem cca 200 g – lněných je tam pomálu, měla jsem zbytek zlatých, ale ostatní jsou tak stejnou měrou. Dále sušená rajčata v oleji – cca 100 g, česnek a uzená paprika.
Semínka jsem tentokrát nenamáčela, ale tři čtvrtiny jsem dala do mixéru a rozmixovala na jemno.
To že je to ze suchých semínek byl experiment, protože mne napadlo, že když pak nasají ten olej ze sušených rajčat, že to bude lépe držet u sebe.
Rozmixovanou směs přendáme k celým semínkům.
Do mixéru dáme sušená rajčata a česnek a rozmixujeme.
K rozmixovaným rajčatům dáme rozmixovaná semínka, dvě lžíce uzené papriky, osolíme, opeříme.
Ještě jsem přidala lžičku klobásové směsi z Koření světa.
Vše důkladně promícháme. Ochutnáme a případně dosolíme, opepříme. Směs nám musí chutnat 🙂 Pokud by směs byla hodně drobivá, přidejte lžíci vody (nedávejte olej, ten právě v minulosti dle mého způsobil to, že klobáska nedržela pohromadě). Směs musí být hodně hutná.
Vytvoříme válečky a zabalíme je do fólie.
Pevně utáhneme fólií, ale válečky byly kompaktní.
Dáme do mrazáku. Alespoň na hodinu… ale klidně na den i více… jak bude třeba.
Před podáváním vyndáme a vybalíme. Ještě zmrzlý krájíme zubatým nožem na kolečka.
Díky tomu, že byl zmražený, tak to jde krájet krásně. A v tuto chvíli mne i napadlo, že příště udělám klobásky z větší dávky a budu si postupně vytahovat z mrazáku dle potřeby.
Plátky se rozmrazí během několika minut a pak už je stačí jen dát na hořčicí pomazaný kousek celozrnné bagetky a posypat cibulí….
Dobrou chuť.
Jsem ráda, když inspiruji… takhle krásně se podařila Vierce Vodrazkové až v Itálii…. a dokonce jí ztuhla jen v lednici do rána takhle krásně, že ji mohla krájet na plátky…..