Dort nepečený s jahodami Moučníky
  Další z řady nepečených dortů – tentokrát jsem si pohrála i s vrstvením piškotů – dort byl totiž určen mému manželovi – otci mých dětí – k nedělnímu Dni otců 🙂 
  Na krém si připravte – smetanu ke šlehání, pomazánkové máslo bez příchuti a  zakysanou smentanu (v tomto případě ochucenou) a jeden velký balík piškotů a jeden malý – doporčuji značku Opavia (zkoušela jsem i jiné firmy a prostě to nebylo ono….  Na oslazení používám dva vanilkové cukry.
  Na potírání piškotů zalijte lžičku rozpustné kávy deckou horké vody a přidejte půl deci likéru (případně rumu či jiného voňavého alkoholu). Pokud budou dort jíst děti, můžete alkohol  i kávu vynechat a piškoty potírat třeba ovocnou šťávou… ale už to bude zase jiný moučník 🙂 
 

Použijte dortovou formu a vrstvěte – vždy naskládejte piškoty, potřete a dejte vrstvu krému. 

Krém připravíte vyšleháním šlehačky do polotuha a poté zašleháním zakysané smetany, vanilkových cukrů a pomazánkového másla. Pokud použijte ochucenou (tj. sladkou) zakysanou smetanu, není třeba více sladit. Piškoty jsou sladké dost…  pokud pracuji s neochucenou zakysankou, přidávám ještě lžíci cukru.

Záleží ale na vás – krém ochutnejte a případně oslaďte jak jste zvyklí.  

  Krém vždy rozetřete do roviny. 
  Po dvou vrstvách piškotů  dejte na krém ovoce – čerstvé nebo kompotované, ale třeba borůvky jsou skvělé nasypat do dortu zmražené. Ovoce opět zatřete krémem. 
     Na ovoce přijdou opět dvě vrstvy piškotů a krému. Poslední vrstvu tvoří krém.
     Z obalu od vanilkového cukru jsem vystříhla srdíčko a položila na dort a posypala jsem kakaem přes cedníček. Poté jsem papír sejmula a dort pro oslavence byl hotov… 
   

 Důležité je odležení v ledničce – nejméně 6 hodin, nejlépe přes noc.

 

 

Komentáře