Zbylo mi kysané zelí a napadlo mne udělat zelňáky… ale ne takové ty kynuté, které zná asi každý z vás, ale bezlepkové v kombinaci s bramborami… a výsledek byl skvělý…
Budete potřebovat vše jako na bramboráky plus zelí…
Jen místo vajíčka jsem použila lněné semínko. Zelí a brambor je tak půl na půl.
Lněné semínko cca pět lžic a zalít vodou, aby se kolem semínek vytvořil takový gel…
Brambory nastrouhat najemno.
Přidat nabobtnané lněné semínko – když ho zalijete teplou vodou, tak mu stačí tak deset minut… prostě než nastrouháte brambory.
Pokud vám nevadí vajíčka, dejte místo lnu vajíčko…. ale lněné semínko je určitě zdravější :-))
Promíchejte, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a zahustíte Hraškou.
Hraška je ochucená bezlepková směs, jejímž základem je mletý hrách a slouží k zahušťování či obalování.
Je to český výrobek a já ho používám moc ráda…
Určitě je lepší než když by se to zahustilo moukou.
A jde se smažit.
Víte, že smažení na zdravých olejích není tak špatné, jak se říká??
Pokud na smažení použijete rostlinný olej, nebudete jej přepalovat a nebudete obalovat ve strouhance, která je z bílé mouky, tak trošku toho tuku vám opravdu neublíží…
a umažené dáváme ještě na papírový ubrousek „okapat“
Zkoušela jsem i variantu na plech a do trouby – potírala jsem je zvrchu olejem
nebyly špatné, ale asi jsem asi jsem je trošku přesušila… prostě za mne vede pánvička 🙂
První várku jsme snědli jen tak… druhá byla příloha k zeleninov-fazolovo-rajčatové směsi….