Tohle jídlo v podstatě má spoustu modifikací, záleží co máte v lednici… budu se snažit napsat všechny varianty, které mne napadnou… a na další určitě přijdete sami….
U nás v lednici si ležel lilek, kousek pórku a tempeh. Ale stejně dobře by se dala použít cuketa, cibule a tofu. Nebo klidně jen zelenina, včetně třeba papriky a pak by to bylo v podstatě takové „lečo“… Opravdu se nemusíte bát pustit uzdu fantazie….
Vše na kostičky… U takto malých (mladých) lilků ani nemusíte nasolovat, protože se mi ještě nestalo, že by malý lilek byl hořký. A to, že nám pustí vodu v pánvi nám nevadí.
Vše orestujte na oleji v pánvi a přidejte oblíbené koření. Já použila směs Hungaria. Poté přilijte rajčatovou passatu (pasírovaná rajčata), provařte a dochuťte – já použila sůl, pepř a sladkou chilli omáčku.
Ale i tady je opět na vás jak to máte rádi. Myslím, že dochucení jídla je opravdu u každého čistě individuální a nelze na to dávat přesná pravidla a recepty. Prostě musíte ochutnávat a upravit chuť podle svého.
A také lze přidat semínka nebo ořechy. Já použila půl balíčku slunečnicových semínek.
Jako přílohu jsem zvolila quinou. Tentokrát jsem koupila tříbarevnou. Pro tři osoby potřebujete tak 180g – 200g.
Quinou propláchněte a dejte vařit – já použila rýžovar, ale jde to samozřejmě i v hrnci.
Na každém sáčku s quinou je jiný poměr vody, já to ale vařím jako rýži – tj. jedna ku jednaapůl.
Samozřejmě trošku osolit.
Za dvacet minut je hotovo… stačí promíchat a servírovat.
Na talíři ještě lze posypat dalšími semínky a třeba sušeným medvědím česnekem….
Rajčatová směs nám ještě zbyla, asi ji použiji jako náplň do tortil či jiných „placek“.