Ráda zkouším nové chutě … vždy dlouho surfuji na netu a hledám ty nejlepší rady ke zpracování té dané suroviny… stejně tak tomu bylo i poté, co jsem si koupila půl kila pohankových krup.
Kromě půl kila pohankových krup budete potřebovat půl kila vařených brambor a 250g uzeného masa (vegetariáni vynechají a přidají místo něj více sýra), cibuli, česnek, majoránku a případně sýry a vajíčko – viz níže…. | ||
Pohanku jsem připravovala podobně jako rýži. Propláchla jsem jí v cedníku, osmahla na trošce oleje, podlila 750ml vody (tj. jako u rýže poměr 1:1,5), osolila a po cca 5 minutách varu jsem ji vypnula a na horké plotýnce, přiklopenou pokličkou, nechala cca hodinu stát…. Připravovala jsem to den předem a tak jsem měla čas… kdybych spěchala, nechám stejně jako rýži vařit 20 minut na mírném plameni. Už samotné kroupy mi chutnaly, mají takovou lehce oříškovou chuť. | ||
Uzené maso jsem nakrájela na kostičky. | ||
Na sádle (ano, chce to sádlo, aby výsledek byl šťavnatý, ale pokud s ním máte problém, dejte olej) nejdříve dozlatova osmahněte cibulku a poté přidejte maso a ještě krátce zarestujte. Se sádlem jsem nešetřete, aby výsledek nebyl „suchý“. | ||
Vařené, vychladlé brambory buď nakrájejte na drobné kostičky nebo použijte protlačovač. Protlačte cca 1cm, otočte bramborem (tím se protlačená vrstva odřízne) a zase zatlačte. Rychlé a jednoduché. | ||
Česnek si prolisujte a připravte si majoránku. | ||
Do vychladlé pohanky přidejte brambory na kostičky, prolisovaný česnek, 2 lžíce majoránky, osolte a opepřete. | ||
Pokud jste „masožravci“ přidejte uzené maso…. vegetariáni přidají jen usmaženou cibulku. | ||
Opět do prochladlé směsi přidejte nahrubo nastrouhanou Nivu nebo jiný výrazný sýr. | ||
Nasypte do pekáče. Ten buď vystelte pečicím papírem nebo vymažte sádlem. Zkusila jsem obě varianty a myslím, že sádlo je lepší :-)) | ||
Pečte na 180st do té doby, než povrch zezlátne.
Já jsem tento recept dělala jako večeři, když u nás byla návštěva – bylo nás devět a ještě třetina zbyla a přitom si všichni pochutnali….. Byl to trošku risk, připravit něco, co neznám, ale vsadila jsem na to, že již celkem dokáži odhadnout výsledek podle surovin…. |
||
Podávejte teplé s křehkým zelným salátem.
Výhodou tohoto jídla je, že si vše připravíte předem, a když přijedou hosté a je čas, tak stačí jen šoupnout do trouby. |
||
A protože zbylo, tak jsem druhý den ještě zaexperimentovala.
Zbytek jsem rozdrobila a namačkala tentokrát do sádlem vymazaného pekáčku. Rozmíchala jsem tři vajíčka a směs zalila.
Nejdříve jsem pekla 15 minut, aby ztuhla vajíčka. Poté jsem zasypala povrch strouhaným ementálem a dala ještě na 3 minuty do trouby. |
||
Výsledek byl stejně dobrý. | ||
Opět podáváno se zelným salátem, který vždy dělám z celé hlávky zelí, takže je ho kotel, ale naštěstí vydrží i několik dní a denní dávky zeleniny tak máme zaručené.
Podtrženo shrnuto: zapečené kroupy s bramborem chutnají dle mého stejně dobře, né-li lépe, než klasické francouzké brambory….. |