Červenou řepu mám ráda, ale zatím jsem jí jedla jen nakládanou. V poslední době se ale vyrojilo spoustu receptů, které používají červenou řepu i jinak…. tak jsem zakoupila tři bulvy, ale celkem dlouho mi trvalo, než jsem se k tomu odhodlala… nějak jsem si neuměla představit, jak může chutnat teplá…. ale teď jsem ráda, že jsem se odhodlala a pokud i vy váháte, tak doporučuji vyzkoušet. |
Dobré je si kromě řepy připravit i rukavice, pokud nechcete mít ruce jako masový vrah 🙂
|
||
Bulvy jsem oloupala stejným způsobem jako brambory, šlo to celkem snadno. | ||
Pekáček je dobrý vystlat pečicím papírem, ale není to nutné, jen si ušetříte druhutí pekáčku. Pokud papír nepoužíváte, vytřete si pekáček olejem. | ||
Plátky lehce osolte (ne moc, protože budeme přidávat balk.sýr, který je dost slaný), opepřete, lehce poprašte římským kmínem (případně jiným oblíbeným kořením) a pocákejte olivovým olejem. Dejte do vyhřáté trouby na 200st a pečte 40 minut. |
||
Mezi tím si nakrájejte balkánský sýr na plátky. | ||
Připravte zeleninový salát. | ||
Po 40 minutách poklaďte řepu sýrem a dejte do trouby na dalších 20 minut. Celkem jsem pekla hodinu. | ||
Podávejte teplé se zeleninovým salátem. Byla jsem překvapená lahodnou chutí řepy. Myslela jsem totiž, že jí charakteristickou chuť dává fenykl, jenž se přidává do nálevu, ve kterém se nakládá…. a ona to je samotná řepa, která má tu zvláštní chuť, kterou buď milujete nebo nemusíte….
|
||
A tady je řepa součástí oběda, kdy jsem k ní podávala pečené brambory a uzeného lososa. Toho taky doporučuji vyzkoušet – prodávají ho mraženého v IKEA – jsou to uzené, okořeněné tenké plátky. Stačilo ho chvíli prohřát v troubě. |