Další důkaz toho, že téměř stejná receptura se vyskytuje v mnoha zemích…. jen s malými obměnami… takže pokud máte rádi italskou focacciu, tak určitě vyzkoušejte i chačapuri z Gruzie. |
Připravte si kynuté těsto (ručně nebo v pekárně, záleží čemu dáváte přednost :-)) z 500g hladké mouky 125g mléka 3 vajec 60g másla malá lžička soli půl kostičky čerstvého nebo sušené droždí na půl kila mouky 400g sýra – nejlépe kombinace balkán a mozzarella
V době, kdy bude těsto kynout se můžete podívat na toto video, kde rodilá Gruzínka ukazuje jak na to….
|
||
Sýry nastrouhejte nahrubo. | ||
Jakmile je hotové těsto, dejte rozehřívat troubu na 250st (maximum). | ||
Těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na placku. | ||
Doprostřed dejte polovinu směsi nastrouhaných sýrů. Mělo by toho sýra být opravdu dost. | ||
Z těsta udělejte „raneček“. | ||
Spojte všechny cípy a zamáčkněte tak, aby byl sýr úplně schovaný uvnitř. | ||
Přendejte na plech vystlaný pečicím papírem a válečkem rozválejte placku. Můžete místo válečkem i vymačkávat prsty…. důležité je, aby placka byla opravdu tenká, tak půl centimetru, určitě by neměla přesáhnout centimetr. |
||
Těsto má tendenci se vracet zpět do „tlustého“ stavu, nevzdávejte to… nechte chvilku odpočinou a válejte ještě jednou…. vyplatí se to. Sýry dělají na povrchu placky takové malé hrbolky 🙂 | ||
Potřete žloutkem rozmíchaným s lžící mléka. | ||
A šup s plackou do pořádně vyhřáté trouby. Mělo by stači tak deset minut…. poznáte podle vzhledu placky – musí být pěkně zlatavá…. a horkou placku hned potřete lehce máslem. | ||
Placky jsou skvělé k zeleninovému salátu nebo třeba k polévkám…. Určitě vyzkoušejte …. |
Komentáře