Chačapuri Domácí pekárna
Další důkaz toho, že téměř stejná receptura se vyskytuje v mnoha zemích…. jen s malými obměnami… takže pokud máte rádi italskou focacciu, tak určitě vyzkoušejte i chačapuri z Gruzie. 

Připravte si kynuté těsto (ručně nebo v pekárně, záleží čemu dáváte přednost :-)) z 

500g hladké mouky 

125g mléka 

3 vajec 

60g másla 

malá lžička soli 

půl kostičky čerstvého nebo sušené droždí na půl kila mouky 

400g sýra – nejlépe kombinace balkán a mozzarella 

 

V době, kdy bude těsto kynout se můžete podívat na toto video, kde rodilá Gruzínka ukazuje jak na to…. 

 

Sýry nastrouhejte nahrubo. 
Jakmile je hotové těsto, dejte rozehřívat troubu na 250st (maximum). 
Těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na placku. 
Doprostřed dejte polovinu směsi nastrouhaných sýrů. Mělo by toho sýra být opravdu dost. 
Z těsta udělejte „raneček“. 
Spojte všechny cípy a zamáčkněte tak, aby byl sýr úplně schovaný uvnitř. 

Přendejte na plech vystlaný pečicím papírem a válečkem rozválejte placku. 

Můžete místo válečkem i vymačkávat prsty…. důležité je, aby placka byla opravdu tenká, tak půl centimetru, určitě by neměla přesáhnout centimetr. 

Těsto má tendenci se vracet zpět do „tlustého“ stavu, nevzdávejte to… nechte chvilku odpočinou a válejte ještě jednou…. vyplatí se to. Sýry dělají na povrchu placky takové malé hrbolky 🙂 
Potřete žloutkem rozmíchaným s lžící mléka. 
A šup s plackou do pořádně vyhřáté trouby. Mělo by stači tak deset minut…. poznáte podle vzhledu placky – musí být pěkně zlatavá…. a horkou placku hned potřete lehce máslem. 

Placky jsou skvělé k zeleninovému salátu nebo třeba k polévkám…. 

Určitě vyzkoušejte …. 

Komentáře