Vlog 1134/24 – společné vaření – řepánky a syrob Blog / Moučníky / Různé nápady z kuchyně / vegan / Vlog

Jestli nám něco s Martinem fakt jde, tak vaření … nejen to klasické, ale hlavně experimentování a zkoušení nových věcí… i když tentokrát to nebylo nic nového, možná pro nás… ale pro naše předky to bylo normální…

Chtěli jsme vyzkoušet zpracování cukrové řepy. Martin si vzpomněl na svou babičku a její řepánky…

Zpracování těch dvou velkých bulv dalo fakt zabrat.

V původním receptu se měla nastrouhat nahrubo, ale my jsme byli rádi, že máme japonskou mandolínu… i tak to bylo náročné ji nastrouhat, resp. nakrájet na jemné nudličky. Pokud vás mandolína zaujala, tak na www.tymiaan.cz na ní s kódem MONIKA10 máte 10% slevu.

Ono bylo pracné i řepu oloupat 🙂

A zatímco se řepa vařila, tak Martin zadělal těsto na řepánky (upravila jsem původní recept, vyměnila bílou mouku za celozrnnou a místo vajíček přidala vanilkový pudingový prášek)

500 g celozrnné mouky

75 g cukru

půl kostičky droždí

100 ml mléka

75 g másla

půl sáčku vanilkového pudinku

citronová kůra

špetka soli

Nakonec ještě Martin přidával mléko, protože celozrnná mouka asi víc saje… no a dokonce se mu podařilo zlomit vařečku 🙂

Na náplň jsem namlela mák a rozmixovala ho s uvařenou řepou plus mlékem. Babička Martina ještě náplň sladila, ale my jsme se dohodli že už sladit nebudeme, protože ta řepa byla sama o sobě sladká.

A pak už jsem plnila vykynuté těsto a dala péci.

Zbytek řepy jsme vařili ještě asi hodinu – tj. celkem cca 4 hodiny.

Poté jsem rozmixovala směs tyčovým mixérem a přecedili jsme přes plátno.

Tekutinu jsme další hodinu či dvě redukovali, až měla barvu a konzistenci řidšího medu.

Ze dvou řep dvě skleničky syrobu – chutná jako karamel….

Ještě vám ve vlogu ukáži mé šperky – lišaje.

Dárek od Martina – skvělou veganskou paštiku s brusinkami.

A jedno z mých jídel 🙂

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *