Tenhle dort byl pro mne výzva… na internetu kolují různé recepty, ale marně jsem hledala, zda ho někdo dělal v rostlinné verzi… no a tak nezbylo nic jiného, než se do toho pustit sama… a povedlo se… jupíííí
Nejdříve si připravte tzv. lněná vejce – tj. náhražku pro ty, kdo nejí vejce. Místo tří vajec pomelte tři vrchovaté lžíce lněného semínka najemno a zalijte 6 lžícemi vody a nechte 10 minut odstát. Poté dejte do mixéru 125 g listového baby špenátu dejte se 200 ml rostlinného mléka a rozmixujte na krásně zelenou tekutinu. Do té přidejte 130 g moučkového cukru, 100 ml rostlinného oleje a připravená „lněná vejce“ a společně promixujte.
Do tekuté směsi postupně dejte 100 g dýňové mouky a 200 g špaldové hladké mouky spolu s jedním kypřícím práškem. Pokud nemáte dýňovou mouku, použijte 300 g špaldové.
Promixujte a nalijte do vymazané a vysypané formy o průměru cca 20 cm. Pečte v předehřáté troubě na 180st cca 30 minut. Že je dort hotový vyzkoušejte špejlí, na kterou se nesmí těsto lepit.
Po vychladnutí odkojte horní část – někdy popraská, ale i kdyby nepopraskala, seřízněte ji do rovna a zbytek dortu překrojte na polovinu.
Ušlehejte si 400 ml rostlinné šlehačky s dvěma lžičkami moučkového cukru.
Polovinu odeberte a přidejte do ní 200ml zakysané vegan smetany Cremo z Lidlu a cca deset rozdrcených lotus sušenek. Polovinou tohoto krému natřete spodní díl dortu, poklaďte ovocem a dejte druhou půlku krému. Přiklopte druhým dílem a vršek a boky natřete čistou šlehačkou.
Kolem dortu vykládejte Lotus sušenky a vršek posypte nadrceným odkrojeným vrškem a dozdobte ovocem.
Původně jsme měla v plánu použít maliny, bohužel jako na potvoru je nikde neměli a tak jsem musela vzít zavděk jahodami, které po rozkrojení byly skoro bílé…
Takže pokud vám to připomíná ředkvičky, tak nikoli… i když si možná řeknete, že když je tam špenát, proč tam nevpašovat i ředkvičku…. 🙂
Sladké pochutnání přeji a pokud můj recept budete zkoušet, budu ráda, když mne označíte u vaší fotky, abych viděla, jak se vám povedl – na Instagramu mne také najdete…