Jsme vášnivá houbařka a vždy jásám, když v lese objevím kotrč. Není to často, o to větší radost mám. A tentokrát jsem z něj udělala skvělou polévku, která hrdě konkuruje dršťkové… no odvažuji si říci, že ji možná lehce válcuje… určitě ji vyzkoušejte… a pokud nebudete mít kotrč, sáhněte po hlívě, ale kotrč je prostě kotrč…
Takhle vypadá:
Jediné, co je na něm vopruz je čištění. Já ho většinou několikrát propláchnu a pak ručně zbytek vyberu….
Dál si nakrájejte jednu cibuli na drobno a dejte ji zpěnit na olej.
Když začne cibule růžovět přidejte papriky – nemusíte všechny druhy, ale je to fajn. Od každé tak rovnou kávovou lžičku – nebo dle chuti.
Papriku zarestujte jen kraťounce, aby nezhořkla a hned pak přidejte pokrájený kotrč.
Chvilinku restujte společně a pak podlijte vodou.
Pod pokličkou spolu duste cca 15 minut. Pokud chcete polévku zahustit hladkou mouku, tak ji hned na začátku rozmíchejte lžíci v deci vody a přidejte k polévce, aby měla čas se provařit. Já jsem zahušťovala rozmíchanou rýžovou moukou až po 15 min vaření.
Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Já místo soli používám sójovou omáčku Kikkoman.
Po 15 minutách přidám prolisovaný česnek a promnutou majoránku. Povařím už jen krátce a podávám.
Je fakt skvělá.
A jeden by skoro nevěřil, že to nejsou hovězí předžaludky 🙂
A co děláte z kotrče vy??? Sbíráte jej???