
V pátek jsme dostali od kamarádky Moniky malou skleničku kvásku. Trošku jsme ho nakrmili a v sobotu ho byla téměř plná malá sklenička od jogurtu. A protože chleba jsme měli, tak jsem se rozhodla použít ho na sladko a můj skvělý výkonný robot na všechna kynutá těsta jménem Martin vytvořil krásné vláčné těsto z
500 g špaldové mouky
200 ml rostlinného mléka
100 g třtinového cukru
100 g Alsanu
3 lžic vanilkové Hrašky
2 lžic medoviny (původně měl být rum, ale došel)
kůry z jednoho bio citronu
špetka soli
a malé skleničky kvásku
Těsto jsme nechali nejdříve kynout pod vlhkou utěrkou na topení tak hodinu až dvě (prostě během filmu Lichožrouti) a pak jsme ho překryli fólií a dali do lednice. Ráno jsem si přivstala a ze 3/4 těsta umotala klasicky Kringel – jako v tomto receptu – jen náplň byla z Alsanu místo z kokosového oleje.
Opět jsem na pečení použila dortovou formu, vyplatí se to, Kringel drží krásně u sebe a nerozjede se…
Konečně jsem přesvědčila Martinovu plynovou troubu, aby nepřipalovala… stačila velká dlaždice na dno trouby… takže po cca půl hodině jsem vytáhla tohoto krasavce.
Narozdíl od klasického kynutého s použitím droždí bych řekla, že je mnohem vláčnější a chuťově skvělý… já se snad naučím ten kvásek dělat a hlavně správně skladovat a krmit 🙂
Čtvrtinu těsta jsem si dala do krabičky a dala do ledničky a další ráno vznikly úžasné loupáčky. Ráno jsem ho vyndala z lednice a nechala půl hodinky v teple oživit. Pak jsem vyválela placku.
Rozkrojila jsem ji na čtvrtiny.
Na každou čtvrtinu jsem dala lžičku vegan nutelly.
Rukama jsem natáhla těsto do délky a růžky na dlouhém okraji jsem lehce zahnula, aby nebyly tenké a nepřipalovaly se. Celé jsem to zamotala do rohlíčku.
Na plechu vystlaném peč.papírem nechte ještě 15 minut dokynout.
Poté potřete roztokem z lžičky agáve a lžičky vody. A posypte mákem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180st cca 20 minut.
Možná si říkáte, co to mám namalované na to pečicím papíru. Vysvětlím: ráno, než jsem začala péct loupáky jsem vám nahrála video, jak si obkreslit střih roušky, když nemáte tiskárnu. No a přeci ten pečicí papír nevyhodím (já mám střihy vytisklé a vystřihlé už v několika provedeních) a tak jsem ho kresbou směrem na plech použila na loupáčky 🙂
Loupáčky nechte trošku prochladnout na mřížce.
Můžete (a nemusíte) pocukrovat.
Jsou krásně vláčné a ta nugeta uvnitř je lahodná.
Dobrou chuť.