Před vánoci mne nalákal v obchodě balíček s fialovými bramborami. Jsem člověk, co musí hned vše vyzkoušet. A tak byť nejsem zlobivé dítě a myslím, že jsem jím ani nikdy nebyla, jeden sáček jsem koupila.
Původem jsou z Peru, ale dnes se pěstují i u nás (což byl ten můj balíček) a jak jsem se dočetla, jsou považovány za jídlo bohů 🙂
Jedná se o varný typ B a tak jsem je oloupala a vařila bez slupky.
Kromě brambor jsem si ještě uvařila brokolici – stačí pět minut vařit a pak rychle ochladit ve studené vodě.
V řezu byly brambory ještě fialovější než na povrchu. Vařila jsem je klasicky v osolené vodě do měkka. Nepřidala jsem kmín, protože jsem část chtěla zkusit rozmixovat na kaši.
Brokolici jsem rozmixovala nahrubo a přidala k sojovému granulátu, který jsem předem uvařila v osolené vodě, poté dobře vymačkala a ochutila sójovou omáčkou. K brokolici a granulátu jsem přidala prolisovaný česnek a dvě lžíce uzené papriky.
Jako pojidlo a také nezanedbatelný zdroj bílkovin jsem použila červenou čočku. V Izraeli jsem ji používala ve formě mouky a tak jsem se rozhodla si ji vyrobit doma sama.
Stačilo šálek červené čočky rozmixovat v Nutribulletu na jemný prášek.
Pak stačilo přidat půl šálku vody a vytvořit řidší těstíčko. Dále jsem směs osolila, opepřila a přidala lžíci lahůdkového sušeného droždí. Určitě hmotu ochutnejte, měla by vám chutnat i před smažením, které jí dodá jen další chuťový bod 🙂
Pomocí lžíce nebo porcovače na zmrzlinu nabírejte menší množství hmoty a tvarujte malé karbanátky.
Obalujte v kukuřičné strouhance. Tou také můžete směs zahustit, pokud by byla moc řídká.
Smažte na oleji a otáčejte až když je první strana krásně dozlatova hotová.
A co fialové brambory???? Chuťově se téměř neliší od klasických, možná jsou lehce nasládlejší, ale to vyrovnáte dochucením. Jako dresing jsem vyrobila sojanézu a dochutila ji pálivou omáčkou Sriracha.
Určitě vypadají na talíři zajímavě. Nicméně má dcera to komentovala slovy – co to zase vymýšlíš za blbosti…. myslela si, že jsem brambory něčím obarvila 🙂 Což u mne je docela běžné 🙂
Kaše dopadla vizuálně ještě hůře, příště určitě zůstanu jen u vařených brambor.
A co vy?? Už jste měli fialové brambory???