Sice už mám na stránkách několik receptů na bezlepkové vafle, ale musím si sem zapsat ten dnešní, který jsem před chvílí vymyslela a s chutí snědla… jsou totiž krásně křupavé….
Použila jsem kombinaci těchto tří bezlepkových ingrediencí – ovesných vloček, mandlové mouky a bezlepkové mouky Jizerka. Od každého 1,5 dcl skleničku.
Ovesné vločky jsem si umixovala v Nutribulletu na mouku.
K moukám jsem přidala dvě lžíce třtinového cukru a půl sáčku prášku do pečiva. Původně jsem chtěla ještě přidat špetku soli, ale v tom jsem si uvědomila, že mám v lednici lehce slaný nálev z plechovky cizrny (původně zamýšleno udělat z ní sníh na zapečení brambor, ale nějak pozapomenuto)….
Nálev z plechovky cizrny (plechovka 400g, obsah cizrny 240g) jsem nalila do nádoby Nutribulletu a chvíli šlehala… Neudělá se vám sníh – na to musí být mixér se šlehací metlou, který momentálně nemám, ale už po něm házím očko….
Nicméně příjemně se to nadýchalo…. Přidala jsem tři lžíce oleje a šup s tím do suché směsi.
Umíchala jsem směs. Původně jsem měla v úmyslu ještě přidat nějaké rostlinné mléko, ale směs z cizrny nakonec naprosto vystačila. Ale myslím, že pokud budete chtít dělat větší porci, tak nemusíte mít více nálevu z cizrny, prostě do správné vaflovité konzistence doředíte rostlinným mlékem.
Tak a teď už jen nahřát můj milovaný vaflovač a jde se na to.
Krásně se pekly, nelepily, netrhaly…. v této fázi byly ještě hodně měkké, takže ještě na minutku…
Hotovou chvíli nechat vydýchat na podložce…. mezitím si můžete připravit zdobení… já jsem trošku blbnula s banánem a pístovým vykrajovátkem. A nebojte, veškeré odkrojky skončily v útrobách mého žaludku, NIKDY nevyhazuji jídlo 🙂
No a pak už jen ozdobit, vyfotit a hurá jde se snídat …
Díky tomu, že jsou vafle krásně křupavé, tak je ani javorový sirup nerozmáčí, jen se příjemně vpije…
„Pocukrováno“ kokosem…. z této várky jsem udělala pět vaflí, přičemž dvě dosytosti zasytily….
Po snídani napsat článek, postovat na FB a Instagramu….. už mi to ani nepřijde divný 🙂 prostě dobré věci si člověk nemá nechávat pro sebe, to by byl pěkný sobec 🙂
A ještě tip co s vaflemi, které už nesníte… pokud vidíte, že máte ještě těsto, ale už by se vafle nesnědly, udělejte je méně dopečené než obvykle, nechte na mřížce zcela vychladnout a pak dejte do sáčku a do mrazáku. A někdy odpoledne ke kafíčku se budou hodit. Stačí vytáhnout cca 15 minut před tím, než zapnete vaflovač, pak je tam dát a prostě dopéct. Chutnají jako čerstvě upečené.
Určitě vyzkoušejte…..
a nebo jiné bezlepkové recepty z mých stránek….