Výhodou i nevýhodou mého sendvičovače je, že se k němu dají přikupovat další plotýnky. Tak jsem pořídila další – na pravé a nefalšované lívance. A jala se ji hned vyzkoušet. Protože často dělám lívance jen s kypřícím práškem, na stránkách najdete několik receptů – třeba pohankové, chia kokosové, ořechové, banánové nebo jablkové . Všechny tyhle lívance můžete taky dělat v sendičovači, ale já se dnes rozhodla pro klasiku….
Na snídani pro dva si připravte: kvásek z třetiny kostičky droždí rozmíchaném v trošce sójového mléka plus lžička cukru a dvě lžíce mouky (kyne cca 10 minut)…. k vykynutému kvásku přidejte dvě skleničky sójového nebo jiného rostlinného mléka, jednu skleničku celozrnné špaldové mouky, dvou lžic třtinového cukru a špetky soli.
A pokud lívanečky budete dělat nasucho, tak do těsta ještě zamíchejte dvě lžíce oleje.
Nechte v teplém místě kynout cca 30 minut.
A takhle vypadají nové lívancové plotýnky.
Na první pokus jsem nalila těsta méně a tak jsem měla menší lívanečky (to jsou ty nahoře), ale napodruhé a od té doby dále se mi dařily krásné lívance, které jakoby vypadly z kanadské reklamy 🙂
Promazávala jsem troškou domácí meruňkové marmelády a polila javorovým sirupem…
A protože mi troška těsta zbyla, tak jsem počkala, až vychladnou plotýnky a vyměnila je za vaflové. Protože vafle jsou tradiční i kynuté, ale jak píšu tady, tak ty klasické mi v kynuté formě moc nechutnaly…. takže pokus s vegan těstem…
Klasický postup, ale opět se ukázalo, že není důležitý jen obsah, ale i forma… 🙂
Je to stejné, jako když z jednoho těsta upečete rohlíky a housky. Nebudou chutnat stejně. Zatímco lívance mi chutnali, tak vafle nikoli – gumovitá forma nic moc…
Shrnutí – lívance super, ale vafle raději dělejte z některého z mých osvědčených receptů.