Máte rádi husté krémové polévky a zároveň v nich rádi naberete něco na skus? Pak si určitě připravte tento houbový krém s marinovanými houbami….
Budete potřebovat hnědé žampiony a hlívu – od každého jedno balení a tři a až čtyři cibule, protože to je základ každé dobré krémové polévky.
Cibuli nakrájejte nadrobno a pokud jste ještě nezkusili krájení pomocí držáčku, určitě doporučuji, od té chvíle vám tahle práce už nebude připadat jako vopruz.
Houby očistěte – nemusíte loupat, stačí otřít vlhkým hadříkem či opláchnout pod tekoucí vodou.
Nakrájejte na kousky a rozdělte na dvě části. Nožičky z žampionů a tužší části hlívy použijte do základu.
Měkké kraje hlívy a plátky žampionů si namarinujeme.
Čerstvý rozmarýn je skvělý, ale pokud nemáte, lze nahradit sušeným. Ale určitě ho v marinádě nevynechejte. Pak už jen olej, sójová omáčka a pepř.
Cibulku na základ osmahněte – můžete ji i zkaramelizovat – poté orestujte houby, opepřete, přidejte a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte cca půl hodiny pod pokličkou. Poté nastává fáze mixování dohladka. Nejdříve jsem zapojila tyčový mixér.
Bohužel i po pár minutách mixování stále v polévce byly kousky – hlíva má v sobě tužší vlákna, se kterými si mixér neporadil. Pokud vám nevadí rustikální polévky, můžete tento krok přeskočit, ale pro dokonale hladký krém je prostě třeba rozmixovat vše krásně dohladka.
Proto nastoupil můj oblíbený Nutribullet. Do nádoby jsem kromě nerozmixovaných kousků přidala i studenou vodu a tři lžíce Hrašky. Případně můžete cizrnovou mouku a pokud vám nevadí lepek, tak místo ní třeba špaldovou.
Minuta mixování a z obsahu se stal krásný krém.
Ten vlijte zpátky do vývaru a provařte dalších 15 – 20 minut.
Na závěr zjemněte rostlinnou smetanou a dle chuti dosolte a opepřete. Místo části soli můžete použít kvalitní fermentovanou sójovou omáčku.
Těsně před podávání orestujte naložené houby a nandejte je každému na talíř a zalijte horkou krémovou polévkou.
Na talíři ozdobte zbytkem smetany a petrželkou. Můžete přidat i osmažené krutony.
A přesně takhle to mám ráda – hustá sytá krémová polévka s kousky hub….
A jaké polévky máte nejraději vy??