Upřímně se přiznám, že halušky jsem neměla dříve ráda, ale ne kvůli haluškám samotným, ale kvůli bryndze, která mi prostě nechutnala, ale ani nevoněla… ba naopak… už dříve jsem se naučila jíst halušky ze zelím, ale vždy jsem haluškové těsto kupovala nebo koupila přímo hotové halušky. Až teď jsem zjistila, že udělat je doma je naprosto triviální záležitost….
Na halušky budete potřebovat syrové brambory a mouku – já použila špaldovou. Na bezlepkovou verzi místo mouky použijte Hrašku.
Dále si připravte kysané zelí, dvě cibule a tempeh. Tempeh je fermentovaný sojový výrobek, uzený opravdu chutná skvěle a díky přírodní fermentaci se řadí mezi nejzdravější potraviny ze soji.
Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Lehce z nich vymačkejte vodu.
Osolte a postupně přidávejte mouku a míchejte. Do bezlepkové varianty přidávejte hrašku.
Správnou tuhost těsta poznáte tak, že v něm stojí vidlička či lžíce… prostě to, čím jste míchali.
Připravte si vařící slanou vodu a těsto rozprostřete na prkénko a nožem do té vařící vody seškrabujte menší kousky.
Ty se vaří celkem cca 10 minut – po vyplutí prvních kousků na hladinu ještě tak 3 minuty.
Vyndejte děrovanou naběračkou a ihned podávejte.
Ještě než si připravíte halušky, je dobré mít hotovou přílohu – tj zelí. Třetinu tempehu nakrájejte na malé kostičky a osmažte spolu s nakrájenými dvěma menšími cibulemi.
Zbytek tempehu nakrájejte na tenké plátky a opečte. Bude křupavý jako slanina.
K cibulce a tempehu přidejte zelí, prohřejte, případně osolte, oslaďte či okyselte podle chuti.
A je to hotové…. můžete zkusit jak bezlepkové, tak normální halušky a zjistíte, že chutné jsou oboje.
A pokud vám halušky zbudou, není problém je druhý den opéci a podávat s něčím jiným.
Další variantou je na cibulce osmahnout na malé kostičky nakrájené uzené tofu.
Halušky jsou zadělané špaldovou moukou.