V tomto článku vám slíbila recept na zdravé dochucovadlo, které pochází z Japonska a jmenuje se gomasio.
Připravuje se nejčastěji ze sezamových semínek (černých či bílých), ale lze použít i semínka lněná či dýňová. Krom semínek budete potřebovat ještě sůl, nejlépe mořskou či himalájskou.
Díky semínkům obsahuje velké množství minerálů, především vápníku a železa a vitaminů skupiny B. Pomáhá při únavě, bolestech, migréně, posiluje imunitní systém a podporuje trávení. Díky speciálnímu postupu přípravy je sůl navázána na sezamový olej, a tudíž je zdravější. Správně připravené gomasio (čteme „gomašo“) není slané a je vhodné k dochucení salátů, rýže, polévek a všude tam, kde vás napadne. Pojďme si spolu připravit gomasio.
Poměr semínek a soli se pohybuje od 14: 1 po 22:1 (poměr semínka a sůl), my si připravíme zlatý střed – 18: 1, což vychází na šest polévkových lžic semínek a jednu kávovou lžičku soli. Dále budete potřebovat nepřilnavou pánev, do které si dáte semínka a na středním plamení zahříváte. Správný okamžik, kdy je semínko akorát poznáte, že začne na pánvičce praskat, případně ho můžete zkusit mezi prsty rozemnout.
Poté přidáme sůl a lehce ji zahřejeme, tím uvolníme případnou vlhkost.
Poté ještě teplé v hmoždíři drtíme tak dlouho, až bude cca 80% semínek rozdrcených a nabalených na sůl.
Pokud máte výkonný robot či Nutribullet, který zvládne rozdrtit semínka, máte velký kus práce ušetřený. Jen mixujte opravdu krátce, aby se vám neumixovala slaná tahini pasta 🙂
Uchovávejte v chladu, protože olej obsažený v semínkách má v teple tendence k žluknutí a sypejte na jídla, která chcete dosolit. Bude vám stačit mnohem méně soli, než obvykle, protože chuť semínek jí zvýrazní.
Skleničky popisuji křídovým fixem, který po spotřebování gomasia lehce smažu.
Dochucovat můžete libovolná jídla, chutná to téměř na všem… tedy jen buchty bych s tím asi nesypala 🙂