Mám ráda, když vaření nezabere moc času a dělá se efektivně. Pokud tedy chystám k večeři plněné tortilly, tak vždy udělám směsi více, protože druhý den ji dozajista využiji. Skvělá je třeba na plnění špagetové dýně.
Tu si nejdříve umyjte a pak ji i se slupkou překrojte podélně napůl.
Lžící vydlabejte semínka z obou půlek dýně.
Vnitřek posypte grilovacím kořením na zeleninu a naplňte směsí, kterou jste připravovali do tortill.
Položte na plech vystlaný pečicím papírem, ještě můžete opepřit. A když už budete zapínat troubu, tak si upečte i zeleninu na polévku. Dvě hokaido dýně umyjte a nakrájejte na plátky, dvě mrkve na kousky a hlavičku česneku pouze přepulte. Vše zakapejte olejem, osolte a opepřete.
Dejte péct na 180 st – cca 30 minut.
Mezi tím si na oleji orestujte cibulku, můžete i zkaramelizovat, jak to už z mých stránek znáte. Cibulku podlijte vodou a přiveďte k varu. Upečenou hokaido dýni, mrkev a stroužky česneku, které vyndáte lehce z „obalu“ k ní přidejte a společně už jen chvilku provařte.
Tyčovým mixérem rozmixujte polévku do hladka, přidejte sójovou omáčku a zjemněte kokosovým mlékem. Dle chuti osolte a opepřete a strouhněte trošku muškátového oříšku. Místo části soli můžete přidat sójovou omáčku.
A dýňová polévka je na světě.
Podávejte s opraženým semínky a petrželkou.
Další inspirace na dýňovou polévku najdete tady a pokud se vám líbí tabulka na psaní křídovými fixy, tak tu najdete tady.
Z polévky si ještě před naředěním odeberte část, kterou zahustíte jíškou nebo zredukujte na hustotu omáčky. Jako přílohu podávejte rýži podušenou s pohankou.
A tady ukázka proč se špagetové říká špagetová – náplň seškrábněte do omáčky a pomocí vidličky si naškrábejte spoustu výborných nudliček. Slupka se pak vyhodí….
Vloni jsem špagetovou dýni připravovala s houbami.