Stále ještě probíhá sezóna cuket a tak dnes a denně vymýšlím jak je spotřebovat. A pro tento týden mám pro vás cuketové řízečky, které když správně uděláte, tak málokdo odhalí cuketu, spíš budou hádat houby….
Z cukety nakrájejte kolečka cca 0,5 – 0,7 cm silná a střed vykrojte pomocí vykrajovátka či nože.
Pokud vaše cuketa nemá semínka – tj. je mladá – tak tento krok vynechejte.
Poté plátky z obou stran posolte a nechte asi půl hodiny „vyplakat“.
Vodu, kterou cuketové plátky uvolní, vysajte do papírové utěrky.
Poté každý plátek potřete troškou oleje a posypejte grilovacím kořením a nechte minimálně hodinu marinovat.
Poté si připravte trojobal.
Doporučuji zkusit bezlepkovou a bezvaječnou variantu.
První obal je čistá Hraška (ochucená hrachová směs) na obalování, do druhé misky si stejnou Hrašku rozmíchejte s troškou rostlinného mléka nebo vody a do třetí misky přijde kukuřičná strouhanka, do které můžete přidat i černé lněné semínko.
Díky první suché směsi na cuketě zůstane koření, kterým jste jej posypali, a kukuřičná strouhanka zajistí křupavou kůrčičku, která se jen tak nepřipaluje.
Smažte pozvolna na oleji a podávejte s bramborem, zeleninou a domácí sojanézou.
Stejným způsobem můžete připravit i patisony, lilek či dýni.