Kdysi jsem dělávala salát, kterému jsem říkala ukrajinský a z něho vychází i tato moje veganská úprava a upřímně musím uznat, že si na něm pochutnávám stejně jako tehdy, možná ještě o chlup více…. Možná i proto, že používám rajčata, která vypěstoval můj syn… tohle bylo opravdu velké a stačilo mi na oběd jedno jediné….
Seřízla jsem vršek a vykrojila „bubák“. Dále jsem si připravila půl uzeného tofu, dva stroužky česneku, domácí sojanézu, sůl a pepř.
Všechnu hezkou část odkrojeného vršku jsem nakrájela na kostičky a vydlabala jsem i dužinu rajčete a také překrájela na malé kousky.
K rajčatům nastrouhejte na jemno půlku uzeného tofu.
Přidejte dva prolisované stroužky česneku a dvě lžíce domácí sojanézy.
Osolte a opepřete podle chuti.
Salát naplňte do rajčete a podávejte například s kukuřičnými nachos.
A pokud chcete, aby to vypadalo tak dobře, jako to chutná, můžete posypat černým sezamem a ozdobit kouskem bazalky.
Je možné, že nebudete mít takhle velké rajče, ale to nevadí, můžete si salát udělat i z normálních rajčat.
Nicméně v zimě ho nezkoušejte, rajčata bez chuti prostě s česnekem nesedí…. Rajčata nakrájejte na menší kousky a dejte je do mísy. Kromě uzeného tofu k nim můžete přistrouhat alternativu uzeného sýra.
Ta tam samozřejmě být nemusí, ale pokud ji máte v lednici neváhejte…
Dále je postup stejný – domácí sojanéza, česnek, sůl a pepř….
Možná kroutíte hlavou, jak může chutnat rajské jablko a česnek dohromady…. důležitá je tam ještě ta uzená chuť…. tak přestaňte kroutit a jděte to zkusit….. 🙂