Blíží se léto a já se opět chystám na nevaření, neboli jídla, která neprojdou vyšší teplotou než 42st a zachovají si spoustu enzymů a vitamínů. Také se tomuto stylu nevaření říká RAW nebo syrová strava. Nemusí to být ale jen salát, třeba tyhle pohankové placky jsou moc dobré. A jako bonus přidám recept na květákový salát.
Dva hrnky pohanky přes noc namočte do vody.
Druhý den ji přendáme do cedníku a dobře propláchneme. Necháme v cedníku 24 hodin, během kterých ji dvakrát propláchneme.
Druhý den si připravíme ostatní suroviny – slunečnicová semínka, len, celý kmín, česnek, uzenou papriku, sušená rajčata, sůl a pepř.
Půl skleničky lněného semínka rozemelte na moučku. Já k tomu používám Nutribullet.
Umleté lněné semínko slouží ve směsi jako pojidlo.
Dále si umixujeme namočenou pohanku, slunečnicové semínka – těch je cca jeden hrneček….
Dále přidáme několik sušených rajčat v oleji – cca 5 kousků, dva stroužky česneku, půl lžičky kmínu a lžíci uzené papriky.
Pár lžic pohanky a slunečnicových semínek si nechte strano a přidejte je tam celé, udělají křupavost a vypadá pěkně. Pokud by byla směs moc hustá, přidejte trošku vody při mixování.
Promíchejte s lněným semínkem.
Zabalte do potravinové fólie.
Dejte na pár hodin do mrazáku.
Nenechte ho zmrznout moc, měl by jít pohodlně krájet zubatým nožem.
Krájejte půl centimetrová kolečka.
Skládejte na pečicí papír – já suším v sušičce na 42st cca 14 hodin. Pokud nemáte sušičku můžete použít troubu na nejnižší nastavení.
Placičky se nesmí přesušit, musí zůstat uvnitř lehce vláčné. Já jim říkám RAW karbanátky.
Podáváme třeba se skvělým květákovým salátem, který připravíme tak, že půlku květáku nastrouháme na struhadle na jemnou, druhou rozebereme na mini růžičky, přidáme další zeleninu dle chuti – papriku, mrkev na tenoučká kolečka, rajče….. a hlavně si připravíme skvělý dresing.
Na ten budete potřebovat: dijon hořčici, javorový sirup, váš oblíbený ocet a olej (tady můžete použít nač jste zvyklí) a sůl a pepř.
Poměry jsou by očko – lžička hořčice, lžíce javorového sirupu, lžička octa, lžíce oleje, sůl a pepř. Promíchejte a ochutnejte. Mělo by to chutnat pikantně sladko-kysele. Případně doplňte. Toto je množství na větší misku salátu. Směs má zeleninu jen lehce obalit, nemá to v ní plavat.
Já tuhle zálivku používám moc ráda – tady je kombinace pekingského zelí, rajčat, ředkviček, okurky a mrkve – ty jsou nastrouhané mým oblíbeným Tygrem na úplně tenko.
A když do salátu přidáte třeba slunečnicová semínka, tak to nemá chybu……