Jeden malý experiment, který povedl a tak bych se ráda podělila o recept i s vámi. Jedná se o sýr v uvozovkách, protože základem není mléko, ale mandle 🙂
Budete potřebovat: loupané mandle (cca 80g), lahůdkové droždí (3 lžíce) , kukuřičný škrob (3 lžíce) , rostlinné mléko 250 ml(ve výsledku by asi stačila i voda) a lžíci oleje (já použila olej z vlašských ořechů, ale můžete použít i řepkový), dále sůl, pepř a případně uzený kouř, pokud chcete přidat uzenou chuť.
Mandle si namelte na moučku, nebo rovnou použijte mandlovou moučku. Poté přidejte do Nutribulletu vše ostatní a umixujte hladkou kaši.
Kaši nalijte do hrnce či pánvičky s nepřilnavým povrchem a začněte pomalu zahřívat.
Stále míchejte. Můžete také ochutnat a případně dosolit….
Formičky si vytřete olejem.
Ve chvíli, kdy začne sýr houstnout, přidejte malou lžičku tekutého kouře, který dodá uzenou chuť. Tento tekutý kouř se přidává i při výrobě klasických uzených sýrů.
Výsledkem by měla být hodně hustá kaše.
Tu naplňte do formiček, nechejte vychladnout a poté dejte do ledničky.
Po pár hodinách se můžete pustit do hodování. Vyjměte z formiček, pokapejte olivovým oleje, přidejte co máte rádi.
Sýr sice drží tvar, ale konzistencí je spíš měkký, na plátky jej nenařežete 🙂
Je to spíš takový mazací sýr, ale moc dobrý. Určitě ho vyzkoušejte.
V lednici vydrží cca týden. Tedy pokud ho nesníte dříve 🙂