Celozrnné semínkové housky Domácí pekárna / vegan

Vlastně nechápu, proč nepeču častěji – vždyť udělat si doma pečivo je tak snadné a hlavně vím, co do něj dávám…..

Tyhle celozrnné bulky byly skvělé a určitě doporučuji zkusit. Těsto si zadělejte buď ručně nebo v domácí pekárně z

260 ml vody
20 g oleje
2 lžiček soli
1 lžíce javorového sirupu
500g celozrnné špaldové mouky
půl kostičky čerstvého droždí

Semínka (lněné, dýňové, slunečnicové, sezamové apod) přidejte až do vypracovaného těsta, aby jste je zbytečně nerozsekali na drobno (hlavně v domácí pekárně).

Semínka vmíchejte do těsta a nechejte kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Poté vyválejte malé bochánky a ty můžete nožem nařezat na čtvrtiny.

Na plechu nechejte ještě chvíli dokynout. Poté potřete slanou vodou (můžete použít černou sůl a potření pak získá vajíčkovou příchuť) a posypejte sezamovými semínky.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 – 30 minut.

_DSC6859

Bořím mýty o tom, že celozrnné pečivo musí být tmavé jako bota…. to se vám sice snaží namluvit, ale nevěřte tomu…. barvu většinou u kupovaného pečiva dělá přidaný carob apod.

_DSC6863

Můžete podávat třeba s tofíčkovou pomazánkou.

_DSC6864

A příště vám prozradím, jak si do této bulky udělat skvělou náplň z ovoce – jackfruitu….  a přitom to bude chutnat slaně….  sledujte stránky a dozvíte se víc 🙂 _DSC6884

Komentáře