Kaki Různé nápady z kuchyně / Vlog

K napsání tohoto článku mne vyprovokoval nedávno odposlechnutý rozhovor v Makru, kde paní s pánem nakupovali a on chtěl koupit kaki a ona mu říká – prosím tě, vždyť jsou skoro shnilé, to neber….   Na jednu stranu jsem měla radost – zbyly na mne a byly za sedm korun kus (bez dph tuším), ale pak jsem si řekla, že je škoda, že občas někdo netuší, jak se které ovoce konzumuje a tak bych ráda přispěla svou malou špetkou do mlýna….

_DSC6554

Seznamte se, toto je Kaki – někdy také uváděný jako Tomel japonský, ale tak se jmenuje strom, na kterém roste.

_DSC6555

Zralý plod by měl vypadat nějak takto – téměř průsvitně, na omak velice měkký.

_DSC6556

Po rozkrojení takový skoro gelovitý. Velice sladký a lahodný plod. Bohužel takový u nás v obchodech seženete málokdy.

WP_20151027_006

Většinou koupíte plody, které vidíte na obrázku dole nebo jen o trošku tmavší. Nezralé plody nejsou ani dobré, ale hlavně by vám mohly způsobit i problémy v žaludku, protože se špatně tráví – více o tom se dozvíte na wikipedii. 

WP_20151027_003

Pomoc je snadná – stačí nezralé kaki vložit do igelitového sáčku – nejlépe s banánem, který urychlí dozrání.

WP_20151027_004

Nechat někde v pokojové teplotě a za dostatku světla a za pár dní vám prostě „dojdou“.

_DSC6558

V řezu by měly vypadat asi takto…

WP_20151027_007 1

Toto je skoro zralá verze – alespoň ty čárky kolem středu musí být takto průhledné….

_DSC6561

Může se i stát, že po rozkrojení zjistíte, že část je úplně zralá a konec jen trošku, ale to je v pohodě….

WP_20151103_003

Jediné dilema mám s loupáním – ze začátku, když jsem je před pár lety na našem trhu objevila, tak jsem je loupala – šlo to dost blbě…..

_DSC0306

Ale pak mi někdo poradil, že se kaki neloupe… a tak jsem přestala, pouze ho dobře umyji … a je to v pohodě.

Byť se občas někde dočtu, že by se loupat mělo.

_DSC0138

Když ho koupím hodně zralé nebo mi dozraje do úplně gelovita, tak ho někdy jen rozkrojím na půl a vydlabu sladkou dužinu lžičkou.

_DSC6562

Ale úplně nejčastěji ho dávám do mých snídaňových směsí.

PS. na obrázcích prvních třech misek vidíte, že občas také nejsem dostatečně trpělivá a sním kaki ne úplně dozrálé…..

A jak to máte vy? Jíte kaki? Loupete či neloupete? 🙂

Komentáře