Můj další pokus přesvědčit ty, kterým tuto úžasnou zeleninu zprotivila školní jídelna. Zkuste dát řepě šanci. Vyzkoušela jsem si na kamarádkách, které se mnou byli v červenci na chalupě, že v této podobě ji snědla i ta, která se zapřísahala, že červenou řepu opravdu nejí 🙂
Základem úspěchu je mít dobrou červenou řepu – nejlépe ze zahrádky nebo z farmy, vytaženou dříve, než začne dřevnatět a mít chuť zeminy :-). Já jsem vyzkoušela zeleninu z farmy Bemagro a musím uznat, že ji mají skvělou. Ještě mám od nich červenobílou řepu, ze které budu dělat carpaccio a určitě se s ním také pochlubím.
Z takovéto řepy se dělá salát nejlépe za syrova. Když si řepu oloupete a kousnete si do ní, tak by vám měla připomínat kedlubnu. No a pak ji stačí jen nahrubo či na jemno nastrouhat – to záleží na vás, jak to máte raději. Dále budete potřebovat domácí sojovou tatarku – na ní recept najdete tady a stroužek česneku. Sůl a pepř.
Vše promíchejte, podle chuti osolte a opepřete a můžete podávat jako salát k jídlu nebo si na něm pochutnat jen tak….
Na jemno nastrouhaná může sloužit jako skvělý dip k pečeným bramborám.