Často mi lidé říkají, že veganské stravování je drahé a proto zůstávají u klasiky. Dlouho jsem neměla v ruce nic, čím bych mohla argumentovat… a konečně mám – tak tady je důkaz 🙂
Minulý týden jsem spolu s osmi kamarádkami strávila úžasný týden na chalupě. Už předem bylo domluveno, že se chopím velení v kuchyni, včetně nákupů surovin a na konci se podělíme o náklady. Jen snídaně si každá zajistila vlastními silami. Tudíž jsem vařila 6 obědů a 6 večeří pro 9 lidí a ještě jsem udělala dvě svačinky – chia puding a raw dortík.
A protože budu chvíli napínat, tak nejdřív vám ukáži na čem všem jsme si pochutnávaly….
Zeleninu, bylinky a brambory jsme měli z úžasné Rodinné farmy Častkov – vše v biokvalitě, chemicky nehnojené ani neošetřované… řeknu vám, brambory chutnaly jako od babičky a „loupaly“ jsme je drsnou stranou houbičky…
První den byla grilovaná zelenina (přivezla jsem s sebou kontaktní gril) a brambory, to jsem nestihla nafotit, jak rychle to v holkách zmizelo. K večeři zbytek brambor (zprvu se těžko odhadovalo kolik jich oloupat) zapečených s domácí sojanézou, pikantní řepou a čerstvou zeleninou….
Druhý den jsem vykouzlila dhál, kari rýži a pikantní sojové kostky.
Zašly jsme na houby
Byla z toho polévka
A druhý den ještě pár hub a už tu byla omáčka se sojovými plátky, šťouchanými brambory a pečenou červenou řepou…
Jeden večer jsem nakonec nevařila nic teplého, ale udělala jsem tři pomazánky – tofíčkovou, jakobytatarák a česnekovou.
Další den by ve znamení Asie – kokosovozázvorovomrkvová polévka sklidila nečekaný úspěch….
A k ní jsme si umotaly sushi (každá si zkusila motat)
Také jsem ukázala holkám, že se dá jíst i čistě syrově – tedy raw – cuketovo-okurkové špagety se semínkovou omáčkou….
Na jeden oběd jsme pozvaly i naši kamarádku Šárku, její porci jsem tam taky nezapočítala, protože často nám i zbylo… ale tenhle „buřt“guláš opravdu nezbyl, obrovský hrnec zahučel v holkách jen to fikne…
Ivu, která tvrdila, že nejí řepu a dušenou mrkev a to jako že opravdu ne, jsem nejdříve přesvědčila, že řepa, která je z farmy, trhaná mladá chutná jako kedluben a opravdu ji snědla a s chutí a poslední den došlo i na tu mrkev, kteoru nejí…. hádejte – snědla ji jako první 🙂
Nestíhala jsem fotit všechna jídla, ale kromě těch šesti obědů a šesti večeří jsme ještě vykouzlily chia pudingy
A taky jsem se pokusila o raw dort zdobený čím šlo – tady přišla vhod i marcipánová Ritterka 🙂
Holkám chutnalo a z toho jsem měla největší radost…. a podotýkám, že jen já jsme veganka, Lada je vegetariánka a ostatní jsou poctivé všejedky 🙂
Když jsem v pátek večer sečetla účtenky z obchodů i z farmy (a to jsme kupovaly opravdu i koření, oleje, prostě 90% všeho, co jsem použila, jen něco málo jsem přivezla z domu a zase jsem si jiné věci, co zbyly odvezla, takže počty byly relevantní), tak jsme se fakt divily – já sama nejvíc…..
Na jednu nás to přišlo na 450,- Kč (zaokrouhleno směrem nahoru, bylo to nějakých 442,-) – tj. na jedno jídlo 38,- Kč plus tam ještě nepočítám ten dort a chia pudingy…. pravda je, že nějakou cuketu, okurku a rajče přivezla Terezka ze zahrádky, ale i tak se lehce stále držíme pod padesátikorunou na jídlo a to jsme si opravdu královsky hodovaly….
A to v tom byly započítané i dvě lahve Aperolu (tedy ne originál, ale nějaké napodobeniny)…
Tak až mi někdo bude tvrdit, že veganská strava je drahá, tak mám důkaz….. jen to prostě chce nebýt lenivý a vařit od základu, bez použití polotovarů – škrábat, loupat a tak…. ale to nebylo s osmi asistentkami vůbec těžké 🙂 a věřte, že jsem dovolenou nestrávila u plotny, většinou jsme měly jídlo do půl hodiny hotové….