Začalo melounové období. Miluji tohle ovoce, které je lehké jako vánek a osvěží. Občas si udělám melounový den. To je den, kdy jíte jen meloun. Nejlepší to je, když je venku opravdu horko. Pak se vám stejně nic jiného jíst nechce. Donedávna jsem slupky vyhazovala. Ale bylo mi to líto. Pak jsem si přečetla, že vlastně to nejlepší z melounu je ve slupce. Je to zinek. A není tam sám. Prostě vyhodit slupku je škoda…..
Toto jsou slupky z půlky běžně velkého melounu. Ano, možná si říkáte, že se daly lépe vykrájet, ale pokud plánujete slupky odšťavňovat, je dobré tam trošku toho růžového nechat.
Tu úplně tmavě zelenou slupku okrájejte. Jednak dělá nehezkou barvu a hlavně netušíte čím vším byla slupka ošetřena….
A šup s tím do odšťavňovače. Určitě by to šlo i jen rozmixovat v Nutribulletu, ale já jsem chtěla čistou šťávu.
Ze slupek z půlky melounu bylo více jak půl litru lahodné šťávy. Šťávy plné zinku, který
- hraje významnou roli při tvorbě inzulínu
- zlepšuje stav pleti, účinně bojuje proti akné a dalším pleťovým nedokonalostem
- urychluje hojení ran
- podporuje imunitní systém
- zlepšuje náladu a zmírňuje deprese díky regulaci dopaminu
- reguluje zastoupení vitamínu A v krvi a podílí se jejich správné funkci
- pomáhá regulovat pH, čímž účinně bojuje proti překyselení organismu
TIP: Tělo lépe využije zinku, budete-li melounovou slupku konzumovat navečer.
Místo ledu si do vylisované šťávy můžete přidat kousky melounu…. fantazii se meze nekladou.
Více info o prospěšnosti melounu a melounových slupek najdete tady.